Neuničljivi Kanadčan kljub zrelim letom še vedno rad nastopa in se podaja na turneje – na fotografiji na koncertu v Španiji leta 2019. K premoru ga je prisilila (zgolj) pandemija. Foto: EPA
Neuničljivi Kanadčan kljub zrelim letom še vedno rad nastopa in se podaja na turneje – na fotografiji na koncertu v Španiji leta 2019. K premoru ga je prisilila (zgolj) pandemija. Foto: EPA

Paul Albert Anka se je rodil 30. julija 1941 v Ottawi. Glasba je že od malih nog imela pomembno mesto v njegovem življenju, saj je pel v cerkvenem zboru sirske pravoslavne cerkve (ima namreč sirske korenine) in se kratek čas učil igrati na klavir. Pri 13 letih je ustanovil svojo vokalno zasedbo Bobbysoxers, s katero je nastopal na večerih, namenjenih ljubiteljskim pevcem.

Tako zelo si je želel obiskati New York, da je kot mladostnik kar tri mesece zbiral nalepke s pločevink juhe Campbell in tako osvojil potovanje v Veliko jabolko. Tam se mu je utrdilo prepričanje, da bo postal kantavtor, piše na glasbenikovi spletni strani.

Leta 1956 je starše prepričal, da so mu dovolili potovanje v Los Angeles. Tam je preklical vse glasbene založbe, da bi prišel do avdicije in na koncu sklenil sodelovanje z Modern Records, ki je pripeljalo do izida prvega singla Blau-Wile-Deveest-Fontaine, ki pa ni doživel nekega uspeha. Vendar Anka ni obupal in po vrnitvi v New York leta 1957 se mu je uspelo srečati z iskalcem talentov za ABC-Paramount Records Donom Costo. Med pesmimi, ki mu jih je zavrtel, je bila Diana, ki je takoj postala glasbena uspešnica.

Sledile so štiri pesmi, ki so se leta 1958 uvrstile med Top 20, med njimi tudi It's Time to Cry in (All of a Sudden) My Heart Sings. S 17 leti je bil tako eden največjih najstniških idolov tistega časa. "Vse so zelo avtobiografske," je o svojih prvih uspešnicah Anka zapisal na svoji spletni strani. To, da je potoval sam in da nikoli ni prišel blizu dekletom, ki so ga oboževale, je prelil v skladbo Lonely Boy. Put Your Head on My Shoulder je napisal ob opazovanju najstnikov na svojih koncertih, je pozneje pojasnjeval.

Izpopolnjeval se je ob boku glasbenih legend Jerryja Leeja Lewisa, Buddyja Hollyja, Frankieja Lymana in Chucka Berryja. Pisal je za Hollyja in Connie Francis, med dosežki, na katere je najbolj ponosen, pa je za oskarja nominirana pesem The Longest Day, ki je bila tudi del istoimenskega filma iz leta 1962, v katerem je Anka tudi zaigral.

Iz francoščine je v angleščino za Franka Sinatro prevedel My Way in v naslednjih letih ustvaril uspešnice (You're) Having My Baby, Hold Me 'Til the Morning Comes in album Amigos. Leta 1998 je izdal album duetov Body of Work, na katerem so peli Sinatra, Celine Dion, Patti LaBelle, Tom Jones in njegova hči Anthea Anka. Ob izidu Jacksonove posmrtne uspešnice This Is It je javnost izvedela, da je soavtor pesmi Anka.

Ob svojem 80. rojstnem dnevu je Anka izdal singel Making Memories, ki napoveduje njegov povsem nov album.