Suvereni zmagovalec MMS-ja 2014 je postal Rudi Bučar, ki so ga na odru spremljale Frčafele. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Suvereni zmagovalec MMS-ja 2014 je postal Rudi Bučar, ki so ga na odru spremljale Frčafele. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Melodije morja in sonca 2014, končni vrstni red
Končni vrstni red Melodij morja in sonca 2014 (klik za povečavo). Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Lorella Flego in Mario Galunič
Prireditev sta po štirinajstih letih znova skupaj odvodila Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Mars in Venera, skladba, ki je v izvedbi Tinkare Kovač slavila na lanskih Melodijah morja in sonca (MMS), je v nabito polnem Avditoriju tako nocoj dobila svojo naslednico - to je postala skladba Sen znala jes.

Nagrado za najboljšo izvedbo je strokovna žirija podelila Easyju, nagrado za najboljšo glasbo pa Sašu Fajonu za skladbo Daleč stran od vsega, ki jo je pela Tonja Senčar.

Nagrada za najboljšo priredbo je šla v roke Boru Zuljanu za skladbo Dobro jutro, ki so jo zapeli Folk Idoli, nagrada za najboljše besedilo pa Marku Gregoriču za pesem Moja soseda v izvedbi katarine Male.

Nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega izvajalca je dobila Tonja Senčar.

Vsi soglasno
Zmagovalna skladba pa je postala tista, ki je prejela največje število točk v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v amfiteatru, glasovanja šestih izbranih radijskih postaj (RTV SLO 1, RTV SLO Radio Koper, Radio Celje, Murski val in Radio Maribor ter Radio Sora) in glasovanja strokovne žirije v sestavi: Zvone Petek (predsednik), Patrik Greblo, Lean Klemenc, Mojca Menart in Alesh Maatko.

Strokovna žirija je največ, 12 točk, namenila Rudiju Bučarju & Frčafelam. Tako so odločile tudi radijske postaje, pa tudi občinstvo v Avditoriju ter telefonski glasovi.

Prijavilo se je 84 kandidatov
Za nastop na letošnjem MMS-u, ki sta ga povezovala Lorella Flego in Mario Galunič, se je prijavilo 84 kandidatov. A za veliko nagrado MMS-a 2014 se tudi letos lahko na odru potegovalo le 14 izvajalcev, od kateri je bilo 7 povabljenih: Enzo Hrovatin, Katarina Mala, Manca Izmajlova, Nuša Derenda, Rebeka Dremelj, Rudi Bučar in Frčafele ter skupina Victory.

Izbirno komisijo pa je s svojimi skladbami prepričalo naslednjih sedem izvajalcev: Folk idoli, Nana Milčinski & Radio Mondo, Tonja Senčar, Igor Lija & Lucienne Lončina, Fauš Dur & Dare Kaurič, Easy, Statale 56.

Tudi glasba letos v živo
Novost 34. festivala Melodije morja in sonca je festivalski bend, ki je izvajalce spremljal v živo. "To izvajalci pozdravljajo, pomeni pa še en korak naprej k siceršnji visoki kakovosti festivala kot tudi popolnoma novo doživetje," je zatrdil direktor Avditorija Portorož Marko Česnik.

Po drugi strani pa ostaja skrita želja umetniškega vodje festivala Slavka Ivančića, da MMS postane mali San Remo. "Pri nas smo prvi ubrali to pot, kajti taka produkcijska, tehnična in glasbena izvedba festivala je edinstvena v Sloveniji," je dejal Ivančić.

Št. nastopaNaslov skladbeIzvajalecAvtor glasbeAvtor besedilaAvtor priredbe
1Dobro jutroFolk IdoliTadej Prosenc in Bor ZuljanTadej Prosenc Bor Zuljan
2Gremo na vrh svetaRebeka DremeljAleš KlinarAleš KlinarAleš Klinar
3Zvezdo sem držala v rokiNana Milčinski & Radio MondoMatej MijatovičNebojša MijatovičAndraž Kržič
4Moja sosedaKatarina MalaMarko GregoričMarko GregoričDenis Beganovič
5Daleč stran od vsegaTonja SenčarSašo FajonTilen MajeričSašo Fajon
6Skupaj s tebojVictoryRaayErika Mager in Tina PišRaay in Bine Puh
7Še vedno čakamIgor Lija & Lucienne LončinaIgor MikoličIgor Mikolič in Kim LončinaMilan Lončina
8AmoreManca IzmajlovaBenjamin IzmajlovManca IzmajlovaBenjamin Izmajlov
9Čisto na dnuFauš Dur & Dare KauričDare KauričDare KauričDare Kaurič in D. Dimec
10Še ljubiš, kar ljubim?Enzo HrovatinEnzo HrovatinLeon OblakMartin Štibernik
11Kar takoEasyIztok NovakDrago MislejIztok Novak
12Sen znala jesRudi Bučar in FrčafeleRudi BučarRudi BučarRudi Bučar
13La mia vita che ...Statale 56Franko RejaFranko RejaFranko Reja
14Blues in vinoNuša DerendaMarino LegovičIgor PirkovičMarino Legovič