Nika Zorjan je 18. maja izdala videospot, v katerem se manj kot eno minuto dolg del odvija tudi v cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti, kar pa je zmotilo vernike in pristojne v murskosoboški škofiji.

Po besedah Lojzeta Kozarja, generalnega vikarja tamkajšnje škofije, je pevka "posnela vsebino, ki nikakor ne sodi v cerkveno okolje". Pri tem je prišlo do širjenja negativnih stereotipov in smešenja zakramenta poročnega obreda, duhovniške službe in vere kot pomembne vrednote, je še zapisal v sporočilu za javnost. Škofija obžaluje neprevidnost odgovornih, ki so snemanje dovolili, vernikom pa se opravičuje.

Slovenska pevka je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela videovsebino, ki zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje in krši svetost prostora ter sakralni namen cerkve.

Škofija Murska Sobota

Zaradi spornega posnetka je murskosoboški škof Peter Štumpf do preklica prepovedal snemanje iz prostorov vseh cerkva in kapel škofije. Izjema so bogoslužja.

Pevka se je na kritike že odzvala na svojem profilu na Instagramu: "Nimam komentarja. Kdor hoče, si lahko ogleda videospot in si ustvari svoje mnenje."

Posnetek Prekmurke pa ni prvi videospot produkcije Aleša Vovka – Raaya s tako tematiko. Dvojec zasedbe BQL je leta 2020 s pesmijo Budala prav tako prikazal poročni obred, v spotu pa so nastopili celo nekateri isti igralci kot pri Niki Zorjan.

Pevka prav tako ni prva, ki se je znašla pod plazom kritik Cerkve. Celjska težkometalna skupina Strelnikoff je februarja 1998 izdala ploščo Bitchcraft, z naslovnico pa so takrat poskrbeli za eno največjih kulturnih afer samostojne Slovenije. Portret brezjanske Marije Pomagaj, ki namesto Jezusa v rokah drži podgano, je takrat simboliziral protest skupine proti Rimskokatoliški cerkvi. Izbira naslovnice za ploščo je dobila celo sodni epilog, vendar je sodišče takrat ugotovilo, da gre zgolj za neokusen ovitek.

Sporna podoba brezjanske Marije Pomagaj. Foto: MMC RTV SLO
Sporna podoba brezjanske Marije Pomagaj. Foto: MMC RTV SLO

Umetnici Samira Kentrić in Tina Kolenik (Eclipse) sta z nastopom 11 (In Emotion We Break) leta 2008 poskrbeli za še en spor med umetniki in Katoliško cerkvijo. Podobo Marije, zavetnice Ptujske Gore, ki ponuja zavetje pod plaščem, sta v nastopu upodobili golo. Kljub prijavi policiji sodnega postopka takrat ni bilo. Še en umetniški projekt, ki je prišel navzkriž s Cerkvijo, je Sveti križ. Kipar Dean Verzel in fotograf Goran Bertok sta strunjanski betonski križ iz leta 1600 ovila v aluminijasto folijo, zaščitila in ga nato zažgala. Tudi v tem primeru je sledil sodni pregon, vendar je piransko okrajno sodišče presodilo, da je bil križ primerno zaščiten, na njem pa ni bilo vidnih poškodb.

Videospot Zorjan sicer ne moremo primerjati z družbenokritičnimi umetniškimi deli, vendar je posnetek še en v vrsti konfliktov med Cerkvijo in umetniki.