NOFX v Tolminu leta 2014.  Foto: MMC RTV SLO
NOFX v Tolminu leta 2014. Foto: MMC RTV SLO

Zasedba obljublja, da bo v Ljubljani odigrala skladbe raznovrstnih obdobij s številnih albumov. Komercialni uspeh skupine NOFX je sovpadel s povečanim zanimanjem za pank rock v devetdesetih letih, v nasprotju s številnimi sodobniki pa niso nikoli podpisali pogodbe z veliko založbo.

Ameriško skupino, ki izvira iz kalifornijskega mesta Berkeley, sta leta 1983 ustanovila Michael John Burkett z vzdevkom Fat Mike (vokal, bas kitara) in Eric Melvin (kitara). Kmalu se je pridružil tudi bobnar Erik Sandin (Smelly), leta 1991 pa še Aaron Abeyta z vzdevkom El Hefe (kitara, trobenta). Izdali so 15 studijskih albumov, med katerimi je peti album Punk in Drublic iz leta 1994 dosegel zlato naklado. Njihov najnovejši studijski album, Double Album, je izšel 2. decembra 2022. Skupina je prodala več kot osem milijonov plošč po vsem svetu, kar jih je leta 2008 uvrščalo med najuspešnejše neodvisne skupine. Leta 2022 je Fat Mike v odgovoru na komentar v objavi na Instagramu potrdil, da bodo NOFX razpadli okrog leta 2023, v letu 40. obletnice skupine, in namignil, da bo njihov zadnji nastop najverjetneje v njihovem domačem mestu Los Angeles.

Leta 2018 je skupina nastopila v Kinu Šiška, organizatorji pa so takrat zapisali: "Če je v več kot 25-letni karieri NOFX obstajala kakšna stalnica, je bila to želja po inovativnosti, pa naj to pomeni napisati svetovno prepoznavne pankpesmi, igrati v najbolj nevarnih državah ali pa preigravati teme, ki nas nasmejijo, spravijo v jok in pripravijo do kritičnega razmisleka – pogosto se zgodi, da se vse našteto najde v eni sami skladbi."