"Drago občestvo, najbrž ste že slišali. Koncert Izštekanih 10 3. decembra v Kinu Šiška je bil razprodan v 24 urah. Noro. Krasni ste. Hvala za zaupanje," se je v sporočilu za javnost zahvalil avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka.

Izštekani spektakel je lani dva večera zapored napolnil Katedralo Kina Šiška. Foto: Marko Alpner
Izštekani spektakel je lani dva večera zapored napolnil Katedralo Kina Šiška. Foto: Marko Alpner

Po lanskem dvakrat razprodanem koncertu bo letošnja decembrska izdaja Izštekanih ponudila sprehod po urbanem glasbenem trikotniku rock-rap-trap in na poseben način znova obeležila četrt stoletja delovanja Izštekanih. V Kinu Šiška bodo 3. decembra 2019 ob 20.00 nastopili tako povratniki kot novinci na odru Izštekanih, gostitelj večera pa bo idejni oče in voditelj oddaje Jure Longyka.

Na Izštekanih 10 lahko pričakujemo številne zvočne in žanrske odklope, presenečenja, sodelovanja, prelivanja in gostovanja. Vstopnice, ki so lani pošle v le nekaj dneh, so na voljo na vseh Eventimovih prodajnih mestih, glasbeni večer bo sicer mogoče spremljati tudi prek neposrednega radijskega in spletnega videoprenosa.


Foto: Nejc Ketiš
Foto: Nejc Ketiš

Emkej, soustanovitelj mariborske raperske matice Wudisban Records in član legendarnih Tekochee Kru, je na prizorišču že desetletje in pol. Eden najbolj prodornih slovenskih raperjev se bo na odru Izštekanih predstavil prvič.

Foto: Alan Orlič Belšak
Foto: Alan Orlič Belšak

Haiku Garden so ta hip najodmevnejši domači glasniki hrupnega rockovskega podžanra z imenom šugejz. Izštekali so se že letos maja, svoje izštekavanje pa nameravajo objaviti kot album. Kos šugejza na akustičen način bodo decembra prinesli tudi v Šiško.

Foto: Arhiv izvajalca/Matter
Foto: Arhiv izvajalca/Matter

Matter so na izštekani podij stopili pred dvema letoma skupaj z zasedbo persons from porlock. Na krilih takrat čisto svežega sodelovanja so v divjem džemanju združili rock in trap. Od gostovanja pri Juretu Longyki je kamniški trio izdal še dva albuma in knjižni prvenec, tako da jim materiala za nov izštekani nastop gotovo ne primanjkuje.

Foto: Arhiv izvajalca/MRFY
Foto: Arhiv izvajalca/MRFY

Glasbeno zasedbo MRFY so ob lanskem nastopu v Izštekanih označili kot “veliki dolenjski rockovski up”. Od takrat se je zgodilo veliko ‒ fantje so v enem samem letu izdali prvi EP, album s posnetki z Izštekanih in studijski prvenec in se uveljavili na slovenski rockovski sceni.

Foto: Arhiv izvajalca/Recycleman
Foto: Arhiv izvajalca/Recycleman

Recycleman, nekoč znan kot Ali En, je pionir slovenskega rapa. S prvencem Leva scena (1994), ki upravičeno velja za prvi slovenski rapovski album, je nepovratno spremenil domače glasbeno prizorišče. V svoji karieri je nanizal številne preobrazbe in ponudil razgiban glasbeni repertoar. Raper je trenutno sredi priprav na novi album, decembra pa bo v Izštekanih 10 na svojevrsten način proslavil petindvajseto obletnico izida Leve scene.

Zgodovina Izštekanih

Izštekani so že šestkrat priredili slavnostno decembrsko inventuro pred občinstvom. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, pred dvakrat razprodano dvorano je nastopilo skupno osem zasedb na čelu z Dan D. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem, ekskluzivnem in v večini primerov razprodanem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.