Skupina Oasis je postala ena najvplivnejših skupin nove generacije britanskega popa. Prodala je več kot 50 milijonov albumov. Foto: EPA
Skupina Oasis je postala ena najvplivnejših skupin nove generacije britanskega popa. Prodala je več kot 50 milijonov albumov. Foto: EPA

Potem ko je priljubljena britanska skupina Oasis avgusta sporočila, da se razhaja, se je po Noelu za nov začetek odločil tudi ustanovitelj skupine Liam.

"Menim, da je razpad skupine Oasis dobra stvar. Ne želim začeti solokariere, temveč želim svojo skupino, ki bo drugačna od skupine Oasis, zagotovo pa bo na plošči prevladoval rokenrol," je dejal 37-letni Liam. Preden bo začel svojo novo glasbeno pot, pa si bo pevec privoščil nekaj počitka, takoj na začetku naslednjega leta pa se bo posvetil novi skupini, ki naj bi se imenovala New Musical Express.

Noelova solokariera
Pred Liamom je solokariero napovedal Noel Gallagher, ki je dejal, da se veseli, da bo končno lahko ustvarjal sam, brez kakršnih koli pritiskov drugih ljudi. Ob razpadu skupine je kitarist skupine Oasis dejal: "Malce žalosten, a z velikim olajšanjem vam sporočam, da nocoj zapuščam skupino Oasis," in dodal še: "Ljudje lahko pišejo in govorijo, kar želijo, a žal z Liamom ne morem delati niti dneva več."

Skupino Oasis je leta 1991 ustanovil Liam, sestavljali pa so jo še Paul Arthurs, Paul McGuigan in Tony McCarroll. Kmalu po ustanovitvi se jim je pridružil še Liamov brat, ki je postal pisec večine skladb. Skozi leta se je sestava skupine precej spreminjala, ves čas pa sta v njej ostajala brata Gallagher, ki sta pozornost zbujala tudi s svojimi izpadi, saj sta si bila neprestano v laseh.