Tretji zmagovalci Špil lige so postali mladi upi iz Ptuja. Foto: MMC RTV SLO
Tretji zmagovalci Špil lige so postali mladi upi iz Ptuja. Foto: MMC RTV SLO
Utrinek s polfinalnega špila kasnejših zmagovalcev Infected. Foto: Aleš Rosa/Kino Šiška
Prvi glas In the Attic Tatiana Smirnova šteje 14 let. Foto: Polona Eržen/Kino Šiška
Najmlajši član skupine In the Attic baskitarist Christopher Charlsworth pa zgolj 13 let. Foto: Polona Eržen/Kino Šiška
Attic Mist so pristali na prvem mestu po mnenju žirije. Foto: Polona Eržen/Kino Šiška
Teenagers so znova v finalu pokazali, da imajo močno podporo iz občinstva. Foto: Aleš Rosa/Kino Šiška

Tri leta za tem, ko so na prvi izvedbi omenjene lige slavili zmago Koala Voice, so svoje glasbene veščine na Kongresnem trgu predstavljale nove štiri skupine. Na odru, nad katerim se je vsake toliko časa na zaslonu prikazala napoved, da bodo prav prvi zmagovalci Špil lige že čez par mesecev osrednje ime na praznovanju novega rojstnega dne Kina Šiške, so se zvrstile skupine Teenagers, In the Attic, Infected in Attic Mist.

Glasovi žirije (ta je postavila Infected na drugo mesto in Attic Mist na prvo) ter glasovi občinstva (to je postavilo na prvo mesto Infected in na drugo Teenagers) so odločili, da tretja zmaga potuje na Štajersko.

Zgodba skupine Infected, ki je s seboj v Ljubljano pripeljala cel avtobus navijačev, se je začela pisati septembra 2014, ko je za mikrofon stopila Katja Zinrajh in v skupino vnesla še več energije in ustvarjalnosti. Takrat so bobnar Jure Kovačič, kitarista Jure Pišek in Taja Islamovič ter baskitarist Gašper Bračič obrnili nov list, se lotili pisanja avtorskih skladb in si spremenili ime.

"Z iskanjem imena smo, tako kot mislim, da vsak band, imeli kar največ težav. Želeli smo udarno, lahko zapomnljivo ime. Tako je prišla ideja za Infected. Kot sami velikokrat rečemo, da smo okuženi z glasbo, je bilo ime kot nalašč pravo za nas," priznavajo člani skupine.

Pozneje so razmišljali, zakaj si niso izbrali slovenskega imena ali pa vsaj kakšnega bolj "nevtralnega". "Čeprav pišemo pesmi izključno v slovenščini, se nam je takrat zdelo ime Infected pravo. Mogoče pa se nam angleško ime in slovenske pesmi v prihodnosti celo obnesejo," razmišljajo člani skupine.

Zmaga na račun avtorskega pristopa
Infected je skupina, ki je od prvega špila do nastopa na Kongresnem trgu pokazala največji napredek. Od preprostega preigravanja in začetne treme so štajerski alternativni rockerji prišli v Ljubljano z izdelanim konceptualnim nastopom, ki so ga podkrepili s serijo avtorskih skladb.

"Želimo ustvarjati glasbo, ki izstopa iz začrtanih okvirov znanih slovenskih rockovskih skupin. Udarni bobni in bas kitara vsekakor tvorijo temelje naših pesmi. Dodamo še kitarski del, ki včasih pesmi popestri z najbolj norimi akordi, in potem še nekaj eksperimentiranja na vokalu. To je naša podlaga za ustvarjanje unikatnih pesmi," priznavajo člani skupine.

Za prijavo na Špil ligo so se odločili, ker si v prihodnosti želijo igrati na še več koncertih, želijo si tudi posneti album, zato so natečaj, ki ga organizira Prostor urbane kulture Kino Šiška, videli kot dobro odskočno desko.

"Menimo, da so znane slovenske skupine, kot so Dan D, Big Foot Mama, Siddharta, MI2 in drugi, začrtali jasne smernice. Sami pa želimo nekoliko izstopati in ustvariti nekaj drugačnega. Vsekakor podpiramo slovensko glasbo, zato so vse naše avtorske pesmi pete v slovenščini in tudi v prihodnosti bodo. Ustvarjamo čim več avtorske glasbe in smo tudi ponosni nanjo. Čeprav je naša prva pesem balada, jo še danes vedno zaigramo na koncertih in občutek, ko ljudje zraven pojejo besedilo, je več kot odličen," so odločni člani skupine.

Med celotnim tekmovanjem so člani skupine prejeli veliko pohval in tudi kritik, ki so jih obrnili v svojo korist. "Želimo si še več nastopov, še več priložnosti za mlade, da se pokažejo. Zgodba skupine Infected se piše, kam pa nas bo ponesla, bomo videli," so dejali novi zmagovalci Špil lige.

Prevlada rokerskih skupin v finalu
Manj glasov kot Infected so prejeli člani skupine Attic Mist, ki so podobno kot zmagovalci nastali leta 2014. "Ko smo se družili mladi ljubitelji rockovske glasbe in se odločili, da hočemo tudi sami ustvarjati in svetu pokazati, kaj znamo. Zgodba zame osebno sega še dalje v preteklost, natančno v leto 2013, ko sem na koncertu Slasha v ljubljanski Hali Tivoli spoznal (zdaj nekdanjega kitarista skupine) Luka Nunarja, ki me je pozneje tudi povabil, da se pridružim skupini," so pojasnili člani skupine Attic Mist.

Pristen rokenrol, ki so ga uprizorili sinoči na Kongresnem trgu, je bil premalo za končno zmago. Vseeno so pustili velik vtis s konceptualnim nastopom, na katerem so na začetku pevec Timotej Jerman, kitarista Matija Veber in Matevž Kovačič ter baskitarist Amadei Šaršanski v ospredje postavili edino žensko članico skupine - Zalo Janežič na bobnih. In počasi so gradili svoj nastop z avtorskimi skladbami. "Na naših nastopih izvajamo izključno avtorsko glasbo, saj se nam zdi na nastopih brez veze igrati priredbe, raje pokažemo, česa smo sposobni sami," priznavajo sami.

Primorska tokrat brez zmage
Z močno podporo občinstva skozi celo tekmovanje so se vrnili v Ljubljano primorski rokerji Teenagers (prav tako z letnico nastanka 2014). Z udarnim vokalom pevke Julije Jogan so se kitarist Gabrijel Juriševič, baskitarist Martin Kandido in bobnar Filip Paladin z lahkoto prebijali iz enega kroga v naslednjega.

Na koncu pa je bilo usodno pomanjkanje avtorskih skladb oz. preveliko upiranje na priredbe, ki so jih sicer suvereno izvedli. "Menimo, da so za vsak bend pomembni avtorski komadi, saj predstavljajo bend in njihovo zvrst. Skozi svoje pesmi pa lahko bend tudi izraža svoja stališča do sveta, življenja itd. Sami imamo nekaj pesmi v slovenščini, nekaj pa v angleščini. Radi pišemo v obeh jezikih in mislimo, da sta oba jezika pomembna za prihodnost benda," so dejali člani Teenagers.

Nova priložnost že jeseni
Prav posebna okrepitev tekmovanja so bili letos člani skupine In the Attic, ki jo sestavljajo pevka Tatiana Smirnova, baskitarist Christopher Charlsworth (ki šteje zgolj 13 let), bobnar Luka Lah in kitarist Edvard Hadalin.

Gre za sošolce iz British International School iz Ljubljane. Skupina je nastala oktobra 2015, ko so najprej igrali skupaj med odmori za kosilo. "Dobro smo se razumeli in naš učitelj glasbe Samuel Gustavsson nam je priporočil, naj se združimo, napišemo nekaj pesmi in igramo na Špil Ligi. Imeli smo dolge pogovore na temo našega imena, a smo se na koncu odločili za In The Attic, ker je zvenelo najbolje," so priznali člani skupine, ki zase pravijo, da še vedno iščejo svoj zvok.

Sinoči je bila njihova mešanica alternativnega rocka oz. popa ob elementih eksperimentiranja (tudi z igranjem violine) premalo. Toda že jeseni se Špil liga vrača in z njo nove priložnosti.

Včerajšnji finale lahko podoživite spodaj.