Foto: EPA
Foto: EPA

Ko je novozelandski podpredsednik vlade Winston Peters marca odkorakal na oder, da bi nagovoril politično konvencijo v mestu Palmerston North, je iz zvočnikov odjeknil zvok ikonične pesmi britanske pankovske skupine Chumbawamba –Tubthumping. Čeprav ni bilo prvič, da je Peters uporabil uspešnico iz devetdesetih, je njegova izbira pesmi zdaj sprožila nezadovoljstvo same skupine. Med govorom o stanju naroda je Peters, vodja nacionalistične novozelandske stranke Najprej, Nova Zelandija, kritiziral politiko soupravljanja nekdanje laburistične vlade z ljudstvom Maorov in opozoril na nastanek nedoločene rasno zasnovane teorije, ki jo je primerjal kar s filozofijo nacistične Nemčije. Peters je nato pozval k izobraževalnim reformam, vključno z odstranitvijo smernic za izobraževanje na podlagi spola, spolnosti in odnosov iz šol.

Politikove pripombe so naletele na negativen odziv drugih članov novozelandske koalicijske vlade, ki jo večinoma sestavljata glavni stranki National in ACT. Toda naslove o politikovih besedah v novozelandskih medijih je kmalu zasenčila izjava nekdanjih članov zasedbe Chumbawamba, ki so javno obsodili Petersovo uporabo uspešnice. "Vse, za kar se Peters zavzema, je v nasprotju s svetovnimi stališči Chumbawambe," je za CNN povedal ustanovni član skupine in nekdanji pevec Dunstan Bruce. "In zlasti pri tej pesmi, pesmi, ki je bila napisana kot himna za podcenjene in razlaščene pripadnike delavskega razreda, se je zdelo tako napačno, da je Peters uporabil skladbo za svoj namen."

Stranka je zlorabila tudi uspešnico Eminema. Foto: EPA
Stranka je zlorabila tudi uspešnico Eminema. Foto: EPA

Kot samooklicani anarhistični kolektiv je zasedba Chumbawamba našla svoje mesto v dobi britanskega panka, svojo blagovno znamko aktivistov pa so zgradili s podporo in financiranjem naprednih ciljev – še posebej potem, ko so leta 1997 dosegli svetovni komercialni uspeh s skladbo Tubthumping. Njihov aktivizem je v medijih pridobil veliko pozornosti, ko so pravice za uporabo skladbe Pass It Along prodali avtomobilskemu proizvajalcu General Motors za 65.000 evrov samo zato, da bi ta denar podarili aktivistom, ki so proti podjetju pripravili okoljsko kampanjo.

Člani zasedbe, ki je razpadla leta 2012, so nekdanjo založbo Sony Music Publishing zaprosili, naj stranki New Zealand First izda pismo o prekinitvi dovoljenja za uporabo uspešnice. Bruce je še dodal: "Ne želimo, da se naše ime povezuje z ljudmi, kot je Peters."
Ni prvič, da je politična stranka na Novi Zelandiji prišla na naslovnice zaradi svojih glasbenih odločitev. V odločitvi višjega sodišča iz leta 2017 je ameriški raper Eminem prejel od novozelandske Nacionalne stranke več kot 380.000 evrov zaradi kršitev avtorskih pravic, ker je nekaj let prej uporabila skladbo z naslovom Eminem Esque v politični oglasni kampanji. Sodišče je razsodilo, da je pesem "v veliki meri posnemala" raperjevo z oskarjem nagrajeno uspešnico Lose Yourself iz leta 2002.