Elza Budau na Poletni noči leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Elza Budau na Poletni noči leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Elza Budau je bila rojena 28. decembra leta 1941 v Beogradu. Pesmi za popevke je začela pisati leta 1963, do danes jih je napisala več kot tisoč, zato velja za eno največjih slovenskih imen med tekstopisci. V dobrih dveh desetletjih zlatih časov slovenske popevke je bilo med avtorji besedil največkrat njeno ime. Med uspešnice, ki jih podpisuje, sodijo Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak in Poletna noč.

Za svoja besedila je dobila vrsto nagrad, tudi mednarodnih. Leta 2004 je prejela viktorja za življenjsko delo, leta 2007 pa za svoj radijski in glasbeni opus tudi Ježkovo nagrado. V utemeljitvi nagrade so tedaj med drugim zapisali, da so bile "številne njene pesmi, ki jih je napisala za skladbe naših najeminentnejših avtorjev zabavne glasbe, pravi mali literarni biseri". "V njih je nežna in topla, pa malce navihana in prešerna, zanesena in razmišljujoča, navdušena in razočarana."

Sorodna novica Foto: Poletna noč - noč Elze Budau, noč nostalgije

V čast Elze Budau je RTV Slovenija junija leta 2015 v Križankah priredila koncert Poletna noč. Kot so zapisali, je bil koncert poklon življenju in lepim besedam, s katerimi ga zna Elza ujeti v vseh razsežnostih.

Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla, ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija, so pesmi iz njenega opusa vsak s svojo značilno interpretacijo predstavljali Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Drašček, Nina Strnad, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič. Posebna zlata gosta pa sta bila Elda Viler in Oto Pestner. Pesmi je med seboj s prav posebnim občutkom povezal Saša Tabaković.

Ponovitev nepozabnega koncerta si lahko ogledate v nedeljo ob 23.05 na TV SLO2.