Med najbolj odmevnimi festivali na Otoku je glasbeni festival Glastonbury, ki v lokalne blagajne prispeva več kot 100 milijonov britanskih funtov. Foto: EPA
Med najbolj odmevnimi festivali na Otoku je glasbeni festival Glastonbury, ki v lokalne blagajne prispeva več kot 100 milijonov britanskih funtov. Foto: EPA

"Obstaja resna grožnja, da bo večina dogodkov v letu 2021 odpovedanih," je skrb vzbujajoči zapis organizacije povzela francoska tiskovna agencija AFP.

V UK Music so spomnili, da so britanski poletni glasbeni festivali, ki privabljajo množice Britancev in turistov, steber kulturno bogate žive glasbene scene, na njih pa se redno predstavljajo izvajalci raznovrstnih žanrov. V poročilu organizacija navaja tudi, da glasbeni festivali na letni ravni zaposlujejo 85.000 ljudi, je povzel AFP.

Zaradi sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa pa so, kot drugod po svetu, tudi v Veliki Britaniji zaprta glasbena prizorišča. V juliju je sicer po pisanju AFP-ja britanski glasbeni sektor prejel finančno injekcijo v vrednosti 250 milijonov britanskih funtov iz 1,6 milijarde funtov vrednega fonda za pomoč kulturi v času pandemije.

Želijo si večje podpore britanske vlade
Organizacija UK Music pa zdaj poziva oblasti, naj jim razkrijejo vsaj okvirni datum, kdaj bi lahko koncertna prizorišča začela znova delovati, hkrati pa jih poziva k dodatni podpori sektorju.

Izvršni direktor organizacije Jamie Njoku-Goodwin je poudaril, da je podpora normalizacije delovanja glasbenega sektorja v nacionalnem interesu. Opomnil je, da delujoči v tej industriji dodatno pomoč od vlade potrebujejo zdaj, saj v nasprotnem primeru obstaja veliko tveganje, da bo tudi letos glasbeno druženje na prostem odpovedano.

Velika Britanija je ena izmed držav, ki jih je novi koronavirus najbolj prizadel. Doslej je zaradi covida-19 na Otoku umrlo več kot 75.000 ljudi.