Zalagasper sta svoj zadnji studijski album love letter izdala leta 2022, na njem sta pristali tudi skladbi origami in xoxo. Foto: Ana Šantl
Zalagasper sta svoj zadnji studijski album love letter izdala leta 2022, na njem sta pristali tudi skladbi origami in xoxo. Foto: Ana Šantl

Leta 2017 sta Zala Kralj in Gašper Šantl slovenski glasbeni prostor zaznamovala z uspešnico Valovi. Skozi leta sta navduševala z drugimi pesmimi, kot so Baloni, S teboi in Sebi, s katero sta osvojila 13. mesto na izboru za pesem Evrovizija leta 2019. A dvojec se je po prihodu iz Izraela znašel pred pomembno odločitvijo.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta slovensko javnost in radijske postaje osvojila že leta 2017 s singlom Valovi, leto pozneje sta prišli še uspešnici Baloni in S teboi. Foto: Ana Šantl
Zala Kralj in Gašper Šantl sta slovensko javnost in radijske postaje osvojila že leta 2017 s singlom Valovi, leto pozneje sta prišli še uspešnici Baloni in S teboi. Foto: Ana Šantl

"Po izdaji drugega albuma 'love letter' so se stvari začele sesuvati kot hiša iz kart. Zala je pred odhodom v Španijo, kjer smo načrtovali snemanje enega izmed video spotov, znova dobila tesnobni napad. To se je potem nadaljevalo in postalo del njenega vsakdana," je odkrito povedal Gašper.

Zaradi Zalinih tesnobnih napadov sta dvojec in njuna ekipa odložili načrte za koncerte, kar je pripeljalo do kreativnega premora. Albuma love letter nista nikoli predstavila v živo na odru, toda upanje o vrnitvi je tlelo naprej. "Na tej točki sem verjel, da bova na odmoru le par mesecev, potem bo pa vse normalno in greva na odre predstavit najin album. Kmalu je bilo jasno, da stvari več ne bodo, kot so bile – bila sva povsem brez zanimanja in strasti do življenja. Tako sva si vzela eno leto počitnic zato, da se ponovno najdeva in resetirava. Bilo je krasno, skoraj ves čas sva potovala in se povezala z družino. Nikoli se nisva počutila bolje in veseliva se novih izzivov," je pojasnil Gašper.

Oba sta se po Evroviziji spoprijela z novimi izzivi. "V času 'zvezdništva' nimaš zares časa za družino in prijatelje. Jaz bi lahko še dolgo deloval znotraj tega, Zala pa je bila naveličana," je povedal Gašper in dodal, da sta se z Zalo morala nenehno prilagajati drug drugemu, da sta lahko uspešno sodelovala.

Kljub vsem oviram Gašper ostaja predan glasbi. "V času najinega oddiha sem se še bolj povezal s klasično kitaro. Vadba instrumenta je zame mir, meditacija in orodje za samorefleksijo," je razkril. Njegov navdih prihaja tudi z dolgih kolesarskih izletov, kjer se povezuje z okoljem in s samim sabo. O svojem pogledu na glasbeno industrijo pravi: "Glasbeno ustvarjanje je zame čudovito. Po mojem je ključno, da se zavedaš svojih dejanskih sposobnosti, da si upaš biti zavrnjen, da te ni sram in da zares verjameš v samega sebe."

Ob vrnitvi na glasbeno prizorišče je sprejel tudi novo vlogo, in sicer je stopil za mikrofon: "Mislim, da je to, da zdaj sam pojem svoje besede, zame naravni tok razvoja. Upam, da bom sprejet, in hkrati vem, da me ne bodo sprejeli vsi," je povedal Gašper o svoji novi vlogi."

Gašper se bo preizkusil v novi vlogi - vlogi pevca. Foto: Ana Šantl
Gašper se bo preizkusil v novi vlogi - vlogi pevca. Foto: Ana Šantl

Čeprav je Zala sedaj osredotočena na svet knjig, sta oba še vedno tesno povezana s projektom zalagasper. "Zame bi bilo daleč najlažje, da bi Zala še naprej ostala na mikrofonu. Zala pa me pri tem podpira. Skupaj piševa in snemava. Projekt sva skupaj ustvarila in skupaj ga bova nadaljevala."

Gašperjev najnovejši singel, ki ga bo izdal pod imenom zalagasper nosi naslov Morski psi, govori o spremembah čustev in želja. Predstavlja čustva, dvome, prepričanja in skrbi, ki nenehno plavajo okoli nas. V prihodnje pa obljublja tudi nove glasbene podvige. "Pri izvajanju žive glasbe v prihodnosti si želim, da se na živih nastopih lahko razigram in razpojem. Čez en mesec izide live session, kjer bom zasedbo predstavil. Upam, da gremo na odre čimprej!"