Glasbenice predstavljajo zgolj 23 odstotkov letošnjih nominirancev. Največ nominacij ima Beyonce. Foto: Reuters
Glasbenice predstavljajo zgolj 23 odstotkov letošnjih nominirancev. Največ nominacij ima Beyonce. Foto: Reuters

Ameriška diskografska akademija bo študijo izvedla v sodelovanju z Berklee College of Music in državno univerzo v Arizoni, trajala pa naj bi leto dni, poroča britanski The Guardian.

Letos je akademija sporočila, da so med vsemi 853 nominacijami v 83 kategorijah zgolj pri 198 nosilke ženske. So pa prav tri izvajalke med nosilkami največ nominacij ‒ gre za Beyonce, ki jih ima devet, po šest pa jih imata Dua Lipa in Taylor Swift.

Akademija si prizadeva za podvojitev ženskih glasov do leta 2025, hkrati pa želi izboljšati vključenost žensk v glasbeno industrijo. Kot so zapisali, za zdaj napredek še ni dovolj viden, predstavnica za raznolikost na akademiji Valeisha Butterfield Jones pa je opomnila: "Ženske so ključna gonila gospodarstva, kljub vsemu pa v vseh panogah in kreativnih sektorjih v glasbi na svetovni ravni zaznavamo zgolj dva odstotka producentk in inženirk."

Susan Whitehead iz Berklee College of Music je dodala, da glasbena industrija potrebuje poglobljeno študijo, ki bo pokazala, kolikšna je navzočnost žensk v njej. Sicer so na Berklee College of Music nedavno objavili tudi poročilo o ovirah in priložnostih, s katerimi se v glasbeni industriji srečujejo ženske, še povzema The Guardian.

Ameriška diskografska akademija se je znašla v težkem obdobju. Očitajo ji sistemski seksizem, pa tudi nepravilnosti pri glasovanju. Ob tem pa je bil nekdanji predsednik akademije Neil Portnow obtožen posilstva glasbenice, kar je sicer zanikal.

Nagrade grammy bodo letos podelili 14. marca.