Laibach med nastopom na odprtju svetovnega prvenstva v Planici. Foto: BoBo
Laibach med nastopom na odprtju svetovnega prvenstva v Planici. Foto: BoBo

Organizator koncerta Bel Etage Music Hall je za STA sporočil, da ukrajinsko občinstvo meni, da so bile navedbe skupine Laibach proruske in protiukrajinske.

Laibach so prejšnji teden na svojem Twitterju napovedali marčevski koncert v Kijevu, o katerem so se razpisali tudi številni tuji mediji.

V nedeljo, manj kot teden dni pozneje, je organizator koncerta Bel Etage Music Hall odpovedal koncert, ker naj bi njegova napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in spornih odzivov.

Ukrajince so po pisanju STA-ja razdelile navedbe skupine Laibach, da je sedanja vojna geopolitični spopad med Rusijo in ZDA na ukrajinskem ozemlju. Konflikt je "cinična posredniška vojna za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaške industrije itd.)", je skupina ob napovedi koncerta sporočila za britanski The Guardian.

Organizatorji po kritikah javnosti od Laibach zahtevali podporo Ukrajini

Zaradi odzivov v Ukrajini so organizatorji koncerta od Laibach zahtevali, vsaj tako je danes zatrdila skupina, naj brezkompromisno podprejo Ukrajino.

Skupina je na Facebooku objavila dolg zapis podpore Ukrajini, v katerem je tudi odstavek: "Da ne bo pomote – obožujemo rusko literaturo, glasbo in umetnost. Ljubimo Dostojevskega, Bulgakova, Čajkovskega, Skrjabina, Majakovskega, Tatlina, Rodčenka in El Lissitzkega – če naštejemo le nekatere – in vedno jih bomo. Toda v tej nesmiselni vojni med Rusijo in Ukrajino smo z vsem srcem na strani Ukrajine in njenih ljudi, ki se – kot v stari svetopisemski zgodbi o Davidu in Goljatu – dostojanstveno borijo proti močnejšemu sovražniku. Skupaj z vami žalujemo za nedolžnimi žrtvami. Z vami se veselimo vaših zmag".

Izjava Laibach "ni bila dobro sprejeta"

Njihova izjava podpore naj bi sprožila še večje polemike v Ukrajini. Dva dni pozneje, ob povečanem pritisku javnosti, je organizator skupini Laibach pojasnil, da mora koncert odpovedati, ker skupina ni ustrezno formulirala svoje izjave in se negativni odzivi še stopnjujejo, so danes Laibach sporočili za STA.

Promotor je tudi pojasnil, da izjava skupine, da v tej vojni sicer podpirajo Ukrajino, vendar ne zavračajo ruske umetnosti, ni bila dobro sprejeta.

Ob tem so Laibach navedli še dobesedno razlago promotorja iz njihove korespondence: "Za nas je zdaj vse rusko strupeno. Ruska literatura je zla, ruski jezik je zli, vse rusko povzroča samo sovraštvo. Vidim, da tega niste vedeli, vendar so vaše izjave povzročile precejšnje ogorčenje."

Organizator zanika navedbe Laibach: "Nihče ni ničesar zahteval"

Organizator koncerta je v današnji izjavi na Facebooku sicer tudi zanikal navedbe skupine Laibach, da so od njih zahtevali obsodbo ruske umetnosti.

"Seveda imam korespondenco in vse je zabeleženo. Po njihovem pozivu Ukrajincem, v katerem je cel odstavek posvečen ruski umetnosti, nihče ni ničesar zahteval od njih," so pojasnili v Kijevu. "Dejstvo, da je vse rusko za nas strupeno, je bilo omenjeno v pismu o odpovedi koncerta. Se pravi, nihče ni ničesar zahteval," so še zapisali pri Bel Etage Music Hallu.

Laibach: Naklonjenost do ruskih umetnikov eden od razlogov za odpoved

STA je v nedeljo poročal o trditvah skupine Laibach, da so organizatorji od njih "kategorično zahtevali, da se dobesedno izrečejo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, v kar seveda niso privolili".

Skupina Laibach je danes za STA dodatno pojasnila, da zahteva, da se skupina izreče, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, ni bila izražena izrecno od organizatorja koncerta, vendar pa so njihovo izrečeno naklonjenost do nekaterih ruskih umetnikov izpostavili kot enega od razlogov za odpoved koncerta.

"Takoj po uradni napovedi koncerta v ukrajinskih in svetovnih medijih je na družbenih omrežjih završalo zaradi nekaterih naših izjav in interpretacij o morebitnih vzrokih ukrajinsko-ruske vojne, ki niso popolnoma usklajene z ukrajinskim videnjem stvari, zato je promotor zahteval našo uradno izjavo, da brezkompromisno podpiramo Ukrajino v tej vojni. To izjavo smo tudi podali, dodali pa smo še, da to ne pomeni, da sovražimo vse, kar je rusko, in da še vedno cenimo nekatere ruske umetnike," je v današnji razlagi dogajanja zapisala skupina.