MetalDays je eden največjih glasbenih festivalov pri nas. Foto: Sandi Fišer
MetalDays je eden največjih glasbenih festivalov pri nas. Foto: Sandi Fišer

Organizatorji glasbenih festivalov budno spremljajo trenutne izredne razmere zaradi izbruha novega koronavirusa. V Veliki Britaniji so sicer že odpovedali junijski festival Glastonbury, ki ga vsako leto obišče okrog 200 tisoč ljudi. Medtem pa priprave na MetalDays in Goro Rocka v Posočju potekajo nemoteno.

Festivali v Tolmin vsako leto privabijo okoli 23.000 obiskovalcev. Prvi glasbeni festival v Posočju je Gora Rocka na Šentviški planoti nad Tolminom. Letos bo na sporedu zadnji konec tedna v juniju. In kako potekajo priprave v času izrednih razmer? Organizator Jernej Kenda pojasnjuje: "Z vsemi našimi izvajalci podpisujemo pogodbe, da če žura ne bo, da se sporazumno razidemo."

Kenda dodaja, da festival nameravajo izvesti, a razmišlja tudi o tem, kakšna bo njihova usoda po epidemiji novega koronavirusa. "Mislim, da bomo vsi v zelo težkem finančnem položaju. In obiskovalcev bo tudi manj, ker ne bodo imeli denarja za tovrstne žure."

Organizator MetalDays: "Mi festivala ne bomo odpovedali"

Tudi priprave na MetalDays so v polnem teku. Metalci bodo tolminsko Sotočje zasedli konec julija. Organizator festivala Slobodan Milunović: "Mi kot organizatorji zagotovo ne bomo odpovedali festivala. Lahko se zgodi, da bodo taka navodila, da množična zbiranja ne bodo mogoča. Ali pa da bodo ostale države zaprte in obiskovalci ne bodo mogli priti do Slovenije. V tem primeru festivala zagotovo ne bo."

Milunović je v stiku tudi z organizatorji drugih evropskih festivalov. "Nihče se za zdaj ne igra s to idejo, da bi festivale odpovedali."

Kot za zdaj kaže, bo torej poletje v Posočju znova v znamenju glasbenih festivalov. Organizatorji pa vseeno spremljajo stanje in bodo ukrepali v skladu z navodili države.