Obiskovalce je že v torek, na predfestivalski dan, ogrevalo 12 DJ ekip iz Slovenije in okoliških držav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Obiskovalce je že v torek, na predfestivalski dan, ogrevalo 12 DJ ekip iz Slovenije in okoliških držav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Shaggy je Slovenijo v okviru evropske turneje obiskal prvič.
Shaggy je Slovenijo v okviru evropske turneje obiskal prvič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tolmin te dni diha v zeleno-rumeno-rdečih ritmih.
Tolmin te dni diha v zeleno-rumeno-rdečih ritmih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Tolminu se reggae ne le sliši, ampak tudi vonja.
V Tolminu se reggae ne le sliši, ampak tudi vonja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Več kot polovica obiskovalcev je iz tujine.
Več kot polovica obiskovalcev je iz tujine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Shaggy se je v Sloveniji ustavil sredi intenzivne turneje po Evropi: "Ta turneja je zelo mokra in deževna, zdi se mi, da nam dež sledi, kamor gremo. Overjama se veselim, se pa bojim, da bo tudi moker," je pred začetkom dejal Shaggy, čigar strahovi se sicer niso uresničili. Le nekaj kapelj dežja res ni uničilo pozitivnih vibracij, ki so zajele Sotočje.

Nekdanjemu marincu pomagajo naporen turnejski ritem vzdrževati vojaške manire
Shaggy, ki je pred leti zaslovel z uspešnicami Boombastic, Angel in It wasn’t me, je v Slovenijo prišel prvič. Povedal je, da je vajen nastopov v majhnih krajih, kot je Tolmin: “Zabava me, ko se sprehajam od enega do drugega konca mesta in to opravim v petih minutah. No, v primerjavi s Tolminom je Kingston, od koder prihajam, veliko mesto.” Njegovo pravo ime je Orville Richard Burrell, iz rodne Jamajke pa se je pri 18 letih preselil v ZDA. Nekaj časa je služil kot marinec v ameriški vojski: "Vojaško urjenje mi je pomagalo. Verjamem, da lahko prav zato zdaj brez težav zdržim naporen urnik nastopanja v različnih časovnih pasovih," je še pokomentiral svojo vojaško preteklost, ki naj bi bila zanj navdih za uspešnico Boombastic. Ta je bila tudi nosilno ime albuma, za katerega je leta 1995 dobil grammyja.

V ZDA živeči jamajški zvezdnik se z reggaejem vrača k svojim koreninam
V desetih letih je izdal enajst albumov z različnimi zvrstmi, z zadnjim albumom pa se je vrnil k jamajškim koreninam, reggaeju: "Nekatere pesmi uspejo povsod, na primer Bombastic in You're my angel, to so svetovni hiti, ki so všeč ljudem na vseh koncih sveta. So pa še druge vrste pesmi, s katerimi lahko nastopam samo v določenih delih sveta. Imam nove in stare pesmi in danes bom nastopil z vsemi, spremljajo me tri backvokalistke," je pred začetkom opisal svoj nastop na Overjamu.

Slovenskih branilcev ritmov reggaeja primanjkuje
Drugi festivalski večer so zaznamovali še italijanski Train to roots, svoj nastop na glavnem odru pa so zaradi bolezni odpovedali slovenski branilci ritmov reggaeja Raggalution. Organizatorji so povedali, da je bilo kar težko poskrbeti za to, da bi se vsak festivalski dan predstavili tudi slovenski ustvarjalci reggaeja: "Trenutno jih ni veliko, največ je DJ-ev. Se pa rojevajo nove glasbene skupine in v naslednjih letih bo na območju več reggaeja," je prepričan eden od organizatorjev festivala Andrej Težak - Tešky.

Pester nabor glasbe navdušil obiskovalce, ki so prišli večinoma iz tujine
Obiskovalce je že v torek, na predfestivalski dan, ogrevalo 12 DJ ekip iz Slovenije in okoliških držav. Na prvi festivalski dan so množico obiskovalcev navdušili hrvaški Brain Holidays, Chronixx in Dub Inc. Član zadnje, Aurelien Zohou, je za našo televizijo mešanje žanrov v reggaeju komentiral: "Člani zasedbe prihajamo iz različnega etničnega in družbenega okolja. Iskali smo novo mešanico vzhodnjaške in afriške glasbe z reggaejem – včasih gremo bolj v hiphop ali rock, brez omejitev. Čisti reggae še živi na Jamajki, ampak postal je bolj odprt. Zato na festivalih ob jamajških najdeš tudi italijanske in francoske skupine. To je lepo."

Reggae je v Tolmin privabil pisano mednarodno druščino ljubiteljev reggaeja: "Tujih obiskovalcev je krepko čez polovico, največ je Italijanov, z nami pa so tudi Hrvati, Nemci, Avstrijci, Srbi, Makedonci, Belgijci, Francozi, Čehi, Slovaki ... Številni tuji obiskovalci radi pridejo k nam tudi zato, ker smo majhni in družinski," je mednarodni obisk opisal eden od organizatorjev Andrej Težak - Tešky: "Reggae je bil v Sloveniji zelo priljubljen, pa je potem malo zamrl, v zadnjem času pa je, tudi po zaslugi festivala Overjam, zanimanje za to glasbeno zvrst spet začelo rasti. V naslednjih letih lahko pričakujemo še več obiskovalcev in tudi več mladih ustvarjalcev reggaeja."

Overjam ponuja tudi bogato obfestivalsko dogajanje
Brezplačno kampiranje, športne dejavnosti, Overjam 4 Kidz, stojnice lokalnih društev, ki so ponujali domače izdelke, npr. tolminski sir, različne delavnice, npr. capoeira, izdelava različnih kitk in dreadlockov, hoja po vrvi, izdelava lovilcev sanj, joga, pilates, glasbene delavnice ... Overjam je mnogo več kot le pester nabor reggaeja. Sprehod po festivalskem dogajanju je lahko tudi kulinarično doživetje: "Ponosni pa smo tudi na gastronomijo, saj smo se prav s tem odmaknili od klasičnih veselic in drugih slovenskih festivalov. Tako kot Metaldays in Punkrockhollidays tudi mi ponujamo bogat nabor hrane, od mehiške, italijanske, indijske, veganske pa vse do palačink in naravnih sadnih sokov," je povedal Tešky.

Tolmin bo v ritmih reggaeja dihal do nedeljskega jutra
V petek bodo nastopili The Skints, Luciano, Cosmohouse, Bombchilom, Sured Massiv in Ragga Twins. V konec festivala pa bodo v soboto ljubitelje reggaeja pospremili Macka B, Zion Train, Renegade Sound, Herb-A-Lize-It in Baga Sound. Na glavnem odru letošnjega Overjam Reggae Festivala bodo na zadnji festivalski dan nastopili tudi zmagovalci letošnjega Europen Reggae Contesta, mlada skupina sedmih glasbenikov z reggaejem/rootsom/džezom iz francoskega Lyona, Wailing Trees.

Mateja Leban, foto: Sandi Fišer