Foto: EPA
Foto: EPA

75-letni rockovski zvezdnik je v zdaj že izbrisani objavi na Instagramu delil, da je Kanye West uporabil njegovo glasbo brez odobritve. 46-letni West je za svojo novo skladbo Talking/Once Again uporabil posnetek žive izvedbe skladbe War Pigs skupine Black Sabbath.

Osbourne je v petkovi objavi na Instagramu z velikimi tiskanimi črkami zapisal, da ga je Kanye West sicer prosil za dovoljenje za vzorčenje skladbe War Pigs (izvedba leta 1983). "Zavrnili smo prošnjo, saj je antisemit, ki je mnogim povzročil nepopisno bolečino," je bil oster Osbourne in nadaljeval: "Kljub prepovedi je sinoči na zabavi ob prvem poslušanju skladbe uporabil vzorec skladbe. S tem človekom nočem biti kakor koli povezan"

Osbourne je s svojo izjavo mislil na četrtkovo zabavo v čikaškem United Centru, kjer so izbrani lahko prvič slišali skladbo Talking/Once Again. Single je nastal v sodelovanju z raperjem Tyem Dolla $ignom, v skladbi pa je slišati tudi 10-letno hčerko raperja, North. Oboževalci so ugibali o tem, ali bo skladba vključena tudi v ravnokar izdani album Vultures, vendar je West ni uvrstil med 18 skladb plošče, poroča People Magazine.

Najprej žalil, nato se je opravičil

Osbournovi očitki so se nanašali na raperjeve sporne pretekle izjave. Poleg številnih drugih protijudovskih komentarjev je West oktobra 2022 delil posnetek zaslona izmenjave besedil med njim in Diddyjem Combsom v zdaj izbrisani objavi na Instagramu. Besedilni posnetek zaslona naj bi pokazal, da West trdi, da Combsa nadzorujejo Judje. "Jezus je Jud," je zapisal v naslovu, je poročal NBC News.

Ameriški judovski odbor (AJC) je izjave izvajalca označil za ohranjanje "protijudovskih stereotipov, kot sta pohlep in nadzor", in v izjavi zapisal: "Kanye West bi moral ugotoviti, kako izraziti mnenje brez uporabe antisemitizma. V zadnjem času je glasbenik podpihoval sovraštvo do Judov."

Novembra lani je West v Dubaju presenetljivo izvedel svojo novo pesem Vultures. Instagramove zgodbe o nastopu so pokazale, da je besedilo skladbe žaljivo. Dva tedna kasneje se je West javno opravičil v hebrejščini. "Iskreno se opravičujem judovski skupnosti za svoje nenačrtovane izbruhe, ki so jih povzročile moje besede ali dejanja, moj namen ni bil prizadeti ali ne spoštovati in globoko obžalujem morebitno bolečino, ki sem jo povzročil," se je glasila njegova izjava, ki so jo delili prek Instagrama. "Zavezan sem začeti pri sebi in se učiti iz te izkušnje, da bi zagotovil večjo občutljivost in razumevanje v prihodnosti," je sklenil West.