Beatli v izvirni postavi. Foto: Getty Images
Beatli v izvirni postavi. Foto: Getty Images

"Ravno smo jo končali, izdana pa bo še letos," je povedal McCartney za BBC, ki sicer ni razkril naslova pesmi, a gre najverjetneje za Lennonovo skladbo iz leta 1978 Now And Then. Prav za to pesem se je že ugibalo, da bi lahko bila potencialna pesem ob ponovni priložnostni združitvi Beatlov leta 1995.

80-letni McCartney je demoposnetek prejel leto dni pred tem od Lennonove vdove Yoko Ono. Now and Then je bila ena od več pesmi na kaseti, označeni "Za Paula", ki jo je Lennon posnel malce pred svojo smrtjo leta 1980.

Producent Jeff Lynne je pesmi očistil, dve od njih, Free As A Bird in Real Love, pa sta bili dokončani ter izdani leta 1995 in 1996, kar je bil prvi "novi" material Beatlov v 25 letih.

"Strašljivo – a tudi vznemirljivo"

Skupina je skušala posneti tudi balado Now And Then, a so poskus hitro opustili. McCartney je pozneje trdil, da George Harrison ni želel delati te pesmi, češ da je zvok Lennonovega vokala "obupen". "Naslov ni bil najboljši, pesem bi potrebovala kar nekaj predelave, a verz je bil čudovit in John jo je pel," je povedal McCartney za revijo Q. "Ampak Georgeu ni bila všeč. In ker Beatli delujemo po demokratičnih načelih, je nismo posneli."

A pozneje je McCartney večkrat priznal, da ga še kar muči omenjena pesem in da je odločen, da jo nekega dne posname. In očitno je umetna inteligenca z "ekstrakcijo" Lennonovega vokala zdaj to omogočila. Enak postopek je omogočil McCartneyju tudi "duet" z Lennonom na nedavni turneji.

"Imeli smo Johnov vokal in njegov klavir in z umetno inteligenco nam ju je uspelo ločiti. Napravi daš v bistvu napotek – to je vokal. To je kitara. Znebi se kitare. Potem lahko normalno mešaš. Malce strašljivo je, ampak tudi vznemirljivo, ker je to prihodnost. Videli bomo, kam to pelje," je še dejal legendarni glasbenik.