Člani zasedbe Matej Likar, Simon Mislej in Aleš Pelhan. Foto: Pelhan Rock
Člani zasedbe Matej Likar, Simon Mislej in Aleš Pelhan. Foto: Pelhan Rock

Pelhan, ki se je prej glasbeno in avtorsko kalil v zasedbah RoXon, Fajht, Dawn Patrol in Skalp, je skupino ustanovil leta 2012. Prvi album V neznano je bil med poslušalci izjemno dobro sprejet in je skupini odprl vrata na koncertne odre.

Po izidu prve plošče in nekaj kadrovskih spremembah se je nabralo veliko novega gradiva, kar je privedlo do izdaje novih singlov in snemanja novega albuma.

O tem se je ob premieri albuma, ki bo danes (v soboto) ob 21.00 v Hiši mladih v Ajdovščini, s Pelhanom pogovarjal novinar Radia Koper Sandi Škvarč.


Več skladb in videospotov je nekako peljalo proti izidu novega albuma. Zadnja je skladba Prvi ples. O čem govori?
Prvi ples je razigrana skladba, govori o ljubezni, o strasti, kako sva se dva mlada spoznala, na prvi pogled zaljubila, prvič zaplesala ter začutila da gre zares in da želiva ostati skupaj celotno življenje.

Je morda skladba tudi avtobiografska?
Popolnoma. Posvetil sem jo svoji ženi Ani, ki je sodelovala tudi pri nastajanju skladbe, saj sva posnela duet. Je pa pravzaprav namenjena vsem, saj je bil prav vsak kdaj zaljubljen in se lahko najde v njej.

Kaj pa slog glasbe, gre za prepoznaven zvok skupine Pelhan?
Ta skladba je malce netipična za našo skupino, saj stremimo k tršim ritmom. S pomočjo samega besedila je zaplavala v bolj mainstreamovske vode in tudi zaradi tega smo se odločili, da jo nadgradimo z videospotom. Namenjena je torej poslušalkam in poslušalcem, ki imajo raje mehkejšo rockovsko glasbo.

Kakšni so prvi odzivi?
Zelo spodbudni. Seveda pa si želimo to in druge skladbe predstavljati v živo na koncertnih odrih.

Nastop v oddaji Dobro jutro 8. marca:

Med snemanjem videospota za skladbo Prvi ples na dvorcu Zemono. Foto: Pelhan Rock
Med snemanjem videospota za skladbo Prvi ples na dvorcu Zemono. Foto: Pelhan Rock

Kako se skupine, kot je vaša, prebijate na slovensko glasbeno sceno, glede na to, da prihajate iz Vipavske doline?
Navdušenje je tisto, ki nas pelje naprej, seveda pa mu dodajamo tudi veliko odrekanja in prostovoljstva. V ospredju je torej ljubezen do glasbe. Če bi razmišljali zgolj o tem, kako naj našo glasbeno ustvarjalnost tržimo, to ne bi delovalo. Seveda si želimo, da bi se prebili po celotni Sloveniji. Mislim, da je naš novi glasbeni izdelek dovolj kakovosten in si zasluži, da mu ljudje prisluhnejo.

Kaj vse se je dogajalo v preteklih letih po izidu prvenca V neznano, s katerim ste tudi zakorakali na samostojno glasbeno pot?
Nastalo je veliko skladb pod različnimi vplivi okolja in časa. Ljudje se pač spreminjamo. Tudi zasedbo smo malce prevetrili, saj se je triu za predstavitev novega albuma pridružil klaviaturist Peter Smrdel, ki je bil sicer zraven že, ko smo leta 2012 začeli pisati zgodbo skupine Pelhan. Je torej povratnik, ki pa bo odslej naš stalni član.

Edina prava stalnica pa ste seveda vi, ki ste skupini dali tudi ime.
Leta 2012, ko sem izdal album V neznano, je bilo to projektno ime, a smo se s člani zasedbe dogovorili, da ga zadržimo.

Foto: Pelhan Rock
Foto: Pelhan Rock

Kako sicer nastajajo skladbe, pod katere se podpisujete kot avtor?
Ni nekega pravila. Kdaj pa kdaj je osnova kakšen kitarski rif, ki spontano nastane, včasih dobim navdih na kavču, pri spremljanju kakšnega filma in brenkanju na kitaro. Včasih privrejo v misli kakšni zanimivi verzi, ki so osnova za nadgradnjo. Ideje si zapisujem v beležnico telefona, kdaj tudi na papir in nekega dne vse to združim v celoto. Navdih pride tudi ob spremljanju in doživljanju vsakdanjih stvari oziroma kot odsev aktualnih dogodkov, ki se dogajajo družbi in tudi meni.

Od kod naslov albuma Zgrabi me, ki ga predstavljate?
Na albumu je 13 skladb, prvi singel, ki smo ga izdali z zdajšnjo ekipo, pa je bila prav skladba Zgrabi me, za katero se nam zdi, da nekako povezuje avtorske ideje, ki smo jim sledili na tem izdelku. Je pa tudi res, da te pri ustvarjanju vedno nekaj zagrabi. Dobesedno in v prispodobi.

Tudi skupina Pelhan je eden od članov ajdovskega glasbenega dogajanja, ki ste mu nadeli ime zGodbe generacij.
S skupino Skalp smo sodelovali na prejšnjih koncertih generacij, ki so ajdovska posebnost, zraven smo tudi z zasedbo Pelhan. Lahko rečem, da se v našem glasbenem okolju vsi poznamo, številni glasbeniki igrajo tudi v več zasedbah. Pogosto pomagamo drug drugemu.