Začelo se je pred letom dni s slovensko smreko na Petrovem trgu in tudi sklenilo se je v Rimu.

"S koncertom skupine Perpetuum Jazzile. Ta skupina je namreč nastopala v številnih evropskih mestih in predstavljala ne samo slovensko predsedovanje, ampak Slovenijo in slovensko kulturo," je povedal Uroš Urbanija, direktor Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

"Gre pa tudi za kulturni dar Rimu, rimskemu občinstvu, pri katerem bodo seveda prevladovali diplomati, pričakujemo pa tudi italijanske udeležence," je povedal Tomaž Kunstelj, veleposlanik Republike Slovenije v Italiji.

"Bili smo v Budimpešti, Berlinu, Lizboni, Bruslju in danes – zadnji koncert v Rimu, in smo prav veseli, vzhičeni," je glasbeno popotovanje skupine opisala njena dolgoletna članica Nataša Jovanovič.

Toda že na začetku – tehnične težave, za katere so bili krivi gostitelji, ki so med tonsko vajo za koncert postavili na oder drug glasbeni dogodek. Perpetuum Jazzile je zato nekaj pesmi udarniško odpel kar brez mikrofonov.

In nato – bogastvo glasbenih slogov, jezikov in aranžmajev iz skoraj štirih desetletij delovanja te v svetu edinstvene skupine. Navdušeni obiskovalci so povedali: "Ti fantje in dekleta so tako polni duha in energije, da me še kar spreletava." "Resnično sem začutila njihovega duha in veselje z odra," je dejala poslušalka.

Za bis – po naše: Pastirče mlado. Konec dober, vse dobro.