Tolminsko Sotočje je prizorišče številnih poletnih dogodkov. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Tolminsko Sotočje je prizorišče številnih poletnih dogodkov. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Festival elektronske glasbe Butik si je v petih letih ustvaril ime po vsem svetu. Kot pravi Romina Gerbec, domačinka in pomemben člen organizacijske ekipe, se veliko od 3000 udeležencev – kolikor so si sami postavili mejo – na Sotočje vrača že od začetka: "Prihajajo iz veliko različnih držav – letos okoli 50. Največ jih prihaja iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Francije in Slovenije."

Prihodnost festivalov na Tolminskem

Pa ne le ljubitelji elektronskih ritmov, vzdušje zna pritegniti tudi druge. "Včasih dobimo komentarje od koga, ki pride na festival samo pogledati, da je res dobra energija in vzdušje. Letos imamo skoraj 80 nastopajočih, od tega je ena tretjina lokalnih ustvarjalcev in izvajalcev. Mi si želimo festival razvijati na ta način, da je fokus na dnevnem festivalu, ne pa na nočnem, ker smo na Sotočju, ki se ga da tako najbolje doživeti," še pravi Romina Gerbec.

Zato vsako leto dopolnjujejo tudi drugo ponudbo: "Imamo jogo in plesne delavnice, delavnico masaže." Letos so razširili tudi tržnico, in sicer z modnimi izdelki slovenskih ustvarjalcev, povezali pa so se tudi z lokalnimi ponudniki športnih aktivnosti, da bi obiskovalci dolino Soče doživeli tudi na drugačen način.

Festivalu Butik, ki se konča v nedeljo, bo prihodnji teden sledil še Tolminator z metalskimi ritmi, festivalsko dogajanje na Sotočju pa se bo zaključilo med 5. in 9. avgustom s festivalom Punk Rock Holiday.

Tolminci dočakali obvoznico