Raye. Foto: Reuters
Raye. Foto: Reuters

26-letna pevka je nominirana v kategorijah izvajalec/-ka leta, album leta, pesem leta, popizvajalka leta, R&B-izvajalka leta, najboljše novo ime ...

"Zajokala bi, ko govorimo o tem. To je čudež," je dejala po razglasitvi nominacij. Raye se je leta 2021 razšla s svojo založbo, nato je delovala kot neodvisna izvajalka. "Kar zadeva industrijo, so me pred letom in pol pustili na cedilu. Nikoli, niti v najbolj norih sanjah, si nisem predstavljala, da bo ponoven poskus pomenil sedem nominacij za brite," je dejala.

Sledita raperja Central Cee in J Hus, oba sta prejela po štiri nominacije, tudi v kategoriji izvajalec/-ka leta. V tej spolno nevtralni kategoriji je nominiranih deset imen, med drugimi pevci Arlo Parks, Dua Lipa, Jessie Ware in Olivia Dean, raperja Dave in Little Simz ter glasbeni producent Fred Again.

Britanska skupina Blur je prejela tri nominacije, med drugim za album leta za The Ballad of Darren – njihov prvi po letu 2015 – ter za alternativno/rock izvajalko in skupino leta. Legendarna zasedba The Rolling Stones je nominirana v kategoriji najboljše alternativne/rockovske skupine. To je njihova prva nominacija za brite po več kot desetih letih.

Organizatorji britov so leta 2022 uvedli spolno nevtralni kategoriji za izvajalca leta in mednarodnega izvajalca leta, ki ne ločujeta več glasbenikov od glasbenic.

Za mednarodno nagrado so med drugimi tako nominirani Taylor Swift, Miley Cyrus, Lana Del Rey, SZA, Burna Boy, Kylie Minogue ...

55 odstotkov letošnjih nominacij predstavljajo ženske. "Čudovito je, da so ženske na splošno tako uspešne v toliko kategorijah nagrad. S tako vznemirljivo novo generacijo raznolikih talentov, ki prihaja, upamo in si bomo še naprej prizadevali za bolj uravnoteženo zastopanost, ki bo vedno bolj postala norma, in ne izjema," so sporočili organizatorji britov.

Brite bodo podelili 2. marca.