Naslovnica albuma The Dark Side Of The Moon iz leta 1973. Foto: Youtube
Naslovnica albuma The Dark Side Of The Moon iz leta 1973. Foto: Youtube

Eden najvplivnejših glasbenih albumov v zgodovini The Dark Side Of The Moon zasedbe Pink Floyd praznuje 50. obletnico. Zaradi jubileja so se člani skupine odločili, da razpišejo natečaj, ki manj uveljavljene ustvarjalce animacij vabi k vizualni prenovi desetih skladb s kultne plošče. Tekmovanje je skupina skovala skupaj z Britanskim filmskim inštututom, na spletni strani Youtube pa ga je predstavil kar bobnar skupine Nick Mason.

Z animatorji sodelujejo od samega začetka

"Pink Floyd praznujejo 50. obletnico albuma The Dark Side Of The Moon. Zato vabimo novo generacijo animatorjev, da se preizkusijo v natečaju in ustvarijo videoposnetek za katero koli izmed desetih skladb z albuma. Zasedba ima bogato zgodovino sodelovanja z najrazličnejšimi animatorji že od začetkov ustvarjanja (Ian Emes, Gerald Schafre ...), vizualna spremljava pa je postala tako ikonična kot pesmi same. Ob petdeseti obletnici ne bo nič drugače" je na posnetku, ki vabi na natečaj, pisalo spremno besedilo.

Zasedba je še poudarila, da bi animatorjem radi ponudili priložnost za svežo interpretacijo nekaterih najznamenitejših "floydovskih" del. O zmagovalcih bodo presojali Nick Mason, kreativni direktor skupine Aubrey Powell in Britanski filmski inštitut.

Plaz kritik

Na prvi pogled tekmovanje deluje kot čudovita priložnost za mlade in uveljavljene animatorje, saj glavna nagrada znaša kar 114.000 evrov, skupni sklad za nagrade pa znaša nekaj manj kot 270.000 evrov. Zalomilo se je v drobnem tisku na natečaj, saj ta veleva, da vsi poslani posnetki takoj postanejo last skupine. Prav tako si bodo člani zasedbe Pink Floyd lastili vse morebitne zaslužke, ki jih bodo ustvarili tako zmagovalni kakor tudi nenagrajeni posnetki.

Da zasedba na plečih številnih animatorjev polni lastne žepe, je na Twitterju izpostavil tudi Joaquin Baldwin, ki je sodeloval pri ustvarjanju animiranih uspešnic, kot so Zootopia, Frozen in Moana: "Za stotine posnetkov boste plačali drobiž. Trdite, da podpirate mlade ustvarjalce, vendar od večine zahtevate, da delajo zastonj."

Svoj delček k mozaiku obtožb je dodal tudi stripar Dave Scheidt, ki je poudaril, da so plačani vsi, od administratorjev družbenih omrežij skupine do same zasedbe, vendar od animatorjev in filmarjev pričakujejo, da bodo delali zastonj. "Zakaj bi od animatorja pričakoval, da dela zastonj? Izpostavitev na spletni strani ne plača najemnine," je še zapisal. Skupina je namreč napovedala, da bo čisto vse posnetke objavila na svoji uradni spletni strani.