Že pogled na parkirišče je dal slutiti, da bo prvi festivalski dan minil v prevladi tujcev. Organizatorji so še pred festivalom napovedovali med obiskovalci okoli 60 odstotkov tujcev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Že pogled na parkirišče je dal slutiti, da bo prvi festivalski dan minil v prevladi tujcev. Organizatorji so še pred festivalom napovedovali med obiskovalci okoli 60 odstotkov tujcev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Anti-Flag
Anti-Flag so že drugo leto zapored združili svoje oboževalce na odru in pod njim. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Punk Rock Holiday 1.3
MMC se je ljubiteljem pankrocka, skritim v zavetju tolminskih vrhov, ki so včeraj kraj festivala ubranili močnih nevihtnih oblakov, pridružil sinoči okoli šeste ure popoldne. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Vanilla Sky
V Tolminu so se sinoči ustavili tudi Vanilla Sky, ki so zaradi videoparodije na priredbo Umbrella poželi precejšnji uspeh tudi na YouTubu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- The Press Corpse
- Broken Bones
- Die for the Government
- No More Dead
- If You Wanna Steal (You Better Learn How to Lie)
- A New Kind of Army
- The Economy Is Suffering... Let It Die
- Turncoat
- Fuck Police Brutality
- This Is the New Sound
- 1 Trillion Dollar$
- This Machine Kills Fascists
- This Is the End (For You My Friend)
- 911 for Peace
------------------
- Hymn for the Dead
- Death of a Nation
- Post-War Breakout
- The KKK Took My Baby Away (Ramones)
- Nazi Punks Fuck Off (Dead Kennedys)
- Power to the Peaceful
Manjkalo ni skokov z odra. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Strike Anywhere
Energičnega Barnetta iz skupine Strike Anywhere so z vseh strani okupirali oboževalci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Chris, Anti-Flag
"Ne samo, da je festival na lepi lokaciji - lepa pokrajina -, je tudi v državi, kjer ne nastopamo pogosto. Srečni smo, da smo tu igrali dvakrat v zadnjem letu. Bolj kot vse pa je pravi pankrock festival. Za veliko festivalov pravijo, da so takšni, ampak imajo ograje, ni skokov z odra, ni pravega stika med občinstvom in skupinami. Na tem festivalu pa so skupine in občinstvo eno," je še dodal za MMC Chris. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Sinoči pa se je tudi na račun skupine Anti-Flag dogajanje s plaže dokončno preselilo pod in na glavni oder.

Organizatorji so v torek ob plaži (na dan ogrevanja pred festivalskim dogajanjem) našteli največ obiskovalcev, odkar obstaja festival. Ti so še dodatno potrdili, da je festival postal počitniška destinacija, kjer se ne pride le na pivo in ogled priljubljene skupine, ampak na taborjenje v naravi in druženje ob znanih in številnih manjših nosilcih svetovnega in domačega punkrocka.

Ravno v času, ko so sinoči iz reke, "hladne kot raj" (če si izposodimo besede pevca skupine Mute Jeana-Philippa Lamondeja), prišli še zadnji kopalci in je dogajanje na odru začelo počasi vabiti obiskovalce iz šotorov, ki so jih tudi letos razporedili med gozdnate poti v neposredni bližini festivala.

Italijanske, avstrijske, nemške, belgijske, hrvaške registrske tablice in tudi zastave, ki so padale v oči med slalomom mimo šotorov, so predvidevanja organizatorjev, da bodo tujci letos v večini, samo potrdila.

Festival pa ponuja še nekaj novosti v primerjavi s prvim leta 2010 (takrat je bilo na primer tujcev morda deset odstotkov vseh obiskovalcev). Med drugim je postal ekološko še prijaznejši. Kulinarična ponudba se je povečala za vegansko kuhinjo.

Še večji poudarek na ekološki noti
Kupone so nadomestile plačilne kartice in cena piva je zrasla na tri evre plus evro za plastični kozarec (oz. depozit v vrednosti enega evra se je obračunal za vso embalažo. Če je kupec ob naslednjem nakupu pijače prinesel prazno embalažo, mu ni bilo treba plačati depozita za novo pijačo. Če pa je prinesel depozitno kartico na posebno označeno stojnico, se mu je denar vrnil). Druga pomembna značilnost pa je bližina: ne samo med obiskovalci in nastopajočimi, ampak tudi - že zaradi majhnosti prostora - med stojiščem pod odrom in prvo postojanko s pijačo oz. hrano. Vse je na dosegu roke. Potrebnih je le nekaj korakov.

Glede na to, da letos Punk Rock Holiday poteka prvič pred njegovim "velikim bratom" MetalDays, je mogoče opaziti, da vzporedno z njim potekajo priprave za največje metalske počitnice pri nas. Območje je obkroženo s trakovi MetalDays in tudi glavni oder Punk Rock Holidaya je na mestu, kjer je v času metalskega festivala postavljen mali oder za nastopajoče. Le da mu manjka poglavitna značilnost: ograja, ki bi oddaljevala obiskovalce od nastopajočih. In prav to bližino med odrom in občinstvom so sinoči nekaj minut čez četrto uro popoldne prve začele izkušati skupine Kevlar Bikini, Foolish Wives, Burn Fuse, Kreshesh Nepitash in Paper Arms.

Ko nad Tolminom pade noč ...
"To bi moral biti pankrockovski šov, a videti je kot srednješolska zabava,"
se je zaslišalo nekaj minut čez osmo, ko so na odru skozi svoj repertoar drveli Vanilla Sky. Italijanski poppankarji so sicer preteklo leto spremljali superskupino, ki sta jo ustanovila dva nepogrešljiva člana Blink 182 bobnar Travis Barker ter pevec in basist Mark Hoppus, +44, po njihovi turneji v Italiji. Tisti, ki spremljajo pank malce manj podrobno, jih mogoče poznajo - če že ne zaradi avtorske glasbe - po priredbi uspešnice Umbrella, ki jo v izvirniku poje Rihanna. Skladba pa je tudi sklenila njihov sinočnji repertoar, kjer je kakšnih 200 obiskovalcev pod njim slišalo še melodične pankbombe, ki jih zna servirati kvartet, kot so Future, Wake Up Call, Break It Out ...

Tudi po koncu nastopa to ni bil zadnji pečat Italijanov. Bobnar Jacopo Volpe se je namreč pridružil kolegom iz Izraela, zbranim v skupini Useless ID pri skladbi It's Alright. Prav pri naslednikih Italijanov se je marsikomu zdelo, da se ni veliko spremenilo na odru, razen obrazi za inštrumenti. Namreč, Izraelci podobno kot Italijani sestavljajo melodični poppank kvartet, ki pa ga v nasprotju z Italijani morda malce manj raznaša po odru gor in dol (kitarist Vanilla Sky Vincenzo Mario Cristi je namreč med nastopom kar skočil med občinstvo in igral med njimi). So pa Useless ID - kot je postalo že v njihovi navadi - tudi tokrat v čast pokojnega Tonyja Slya zaigrali dve priredbi Frances Stewart in Invincible. Nato pa se vrnili k svoji rutini s skladbami, kot so Stuck Without a Ride, At the Stadium ...

Kanadsko-francoski pank
Večer večglasnega prepevanja ob pankovskih ritmih so nadaljevali kanadski veterani s 15-letno zgodovino, Mute. Noč, ki je padla nad Tolmin, pa je na oder vabila vedno več pogumnežev, ki so skakali z odra in - najbolj pogumni - tudi v bližino svojih priljubljenih izvajalcev. Kanadčani (s francoskimi vplivi) so za mnoge doživeli svoj preporod ob izdaji albuma The Raven leta 2008, ko so dokazali, da ni nič narobe, če se držite stare formule in jo nadgradite z individualnimi pogledi na vsako pesem. Ritem za skakanje, melodični vokali in tehnično izpopolnjene kitarske linije - če strnemo: Mute na Punk Rock Holidayu. Manjkala pa ni niti njihova priredba klasike Mr. Big - To Be With You.

Po legendah, nove legende
Ogrevanje pred prihodom povratnikov Anti-Flag na oder Punk Rock Holidaya - edini skupini, ki je na festivalu v njegovi triletni zgodovini uspelo nastopiti že dvakrat - je pripadlo starim znancem ljubiteljev računalniške igre Tony Hawk (v katerih je mogoče slišati njihovo glasbo) - Strike Anywhere. 'Circle pit' je bil še večji kot ob nastopih predhodnikov in energija je bila tudi na račun kričečega vokala ustanovnega člana Thomasa Barnetta še udarnejša.

Hitri tempo, nalezljive melodije in s čustvi nabit Barnettow glas je bilo tisto, kar je napolnilo prizorišče vse do mešalne mize in na trenutke povzročilo, da se je skupini Strike Anywhere pridružila kar številčna skupina ljudi na odru in z njimi prepevala in plesala. Barnett je bil vmes - da bi ustvarili največji 'circle pit' do tistega trenutka - prisiljen kakšnih 30 najbolj gorečih obiskovalcev prositi, da se znova pomaknejo pod oder.

Anti-Flag, dobrodošli nazaj!
Zadnja beseda večera je pripadla povratnikom na festival. "Prijazni ljudje iz Punk Rock Holidaya so nas povabili nazaj in nismo mogli reči ne," je svojo vrnitev na tolminski oder pokomentiral basist skupine Chris#2 (oz. Chris Barker). Američani, ki imajo svojo bazo v Pittsburghu, so se vrnili s svojim družbeno naravnanim pankovskim glasom. Tokrat ni šlo brez opazk na trenutno dogajanje v Turčiji in Egiptu.

Močno naklonjenost pa še vedno gojijo do zaprtih članic skupine Pussy Riot v Rusiji. "Kar se dogaja v Turčiji in Egiptu, nam je zelo blizu: kadar se ljudje borijo za enakost, svobodo in pravičnost, jih podpremo. Dekleta iz Pussy Riot so še vedno zelo prisotna v naših srcih in v glavah. Verjamemo, da dokler bodo v zaporu, bomo govorili o njih. Politični zaporniki oz. zapornice, kot so Pussy Riot, so toliko dragoceni kot ljudje, ki govorijo o njih. Če ljudje nehajo govoriti o Pussy Riot, jih bodo obravnavali kot "staro novico". A kdo bo zmagal, če nehamo govoriti on njih," se je vprašal v pogovoru za MMC Chris.

Občinstvo so imeli v šahu od prve minute, ko so po polurnem čakanju stopili na oder. Z njimi so prepevali, skakali z odra, krožili v 'circle pitu'. "Izjemno je biti s prav vsakim izmed vas pijanih in norih obiskovalcev. Prosimo vas le, da spoštujemo drug drugega," je zbrane nagovoril prvi glas skupine Justin Sane. Za skupino, ki letos praznuje svojo 20. obletnico delovanja (podobno kot skupini, ki sta nedavno obiskali Slovenijo v okviru Rock Otočca na Laguni: Papa Roach in Billy Talent), se zdi, da lahko v svoj repertoar vnesejo pravzaprav vse in zaigrajo, kar si sami zaželijo. Anti-Flag so preprosto Anti-Flag in tega jim nihče ne more odvzeti. So politično angažirani, toda nikoli preveč zakompleksani in vedno pozitivni.

"Prepričan sem, da nekateri ljudje samo pojejo poleg. Lahko, da jim je všeč pesem ali pa imajo prijatelje, ki jim je všeč in se jim zdi 'kul'. V veliki večini pa sem prepričan, da ljudje, ki imajo radi Anti-Flag, vedo, da smo skupina, ki se bori proti rasizmu, seksizmu, homofobiji, nacionalizmu ... Ljudje, ki jih spoznamo, nam pravijo, da zaradi nas razmišljajo drugače," je še dejal Chris v pogovoru za MMC.

Novo mero besednih napadov so Anti-Flag sinoči podkrepili s klasiko Ramones The KKK Took My Baby Away in se dotaknili nadaljevanja festivala z omembo zasedbe Propagandhi, ki se bo še zvrstila na odru festivala. Poleg nje pa še letošnji nosilci švedski skatepunkovski velikani Millencolin in številni drugi. Festival pa se bo končal v nedeljo.

Več utrinkov s sinočnjega dogajanja (hkrati tudi pogovor s Crisom) si lahko ogledate v videih spodaj in fotogaleriji.

- The Press Corpse
- Broken Bones
- Die for the Government
- No More Dead
- If You Wanna Steal (You Better Learn How to Lie)
- A New Kind of Army
- The Economy Is Suffering... Let It Die
- Turncoat
- Fuck Police Brutality
- This Is the New Sound
- 1 Trillion Dollar$
- This Machine Kills Fascists
- This Is the End (For You My Friend)
- 911 for Peace
------------------
- Hymn for the Dead
- Death of a Nation
- Post-War Breakout
- The KKK Took My Baby Away (Ramones)
- Nazi Punks Fuck Off (Dead Kennedys)
- Power to the Peaceful