Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002. Foto: MMC RTV SLO/Branka Istenič
Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002. Foto: MMC RTV SLO/Branka Istenič
Aperion
Skupino sestavlja sedem izobraženih glasbenikov: pevka Zala Hodnik, Črt Birsa (kitara in spremljevalni vokal), Dani Telebar (baskitara), Samo Dervišić (čelo), Tinka Muha (flavta), Martin Bezjak (viola), Nejc Kolar (bobni) in Žiga Birsa (didžeridu). Foto: MMC RTV SLO/Branka Istenič

Simforockerji so na domačem glasbenem prizorišču posebni. "Mogoče bi večja konkurenca takšnih skupin prebudila tudi organizatorje, medije in navsezadnje občinstvo, ki ga je sicer dovolj, ampak ni obveščeno," je prepričan kitarist skupine Črt Birsa.

Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002, sestavlja pa jo osem izobraženih glasbenikov: pevka Zala Hodnik, Črt Birsa (kitara in spremljevalni vokal), Dani Telebar (baskitara), Samo Dervišić (čelo), Tinka Muha (flavta), Martin Bezjak (viola), Nejc Kolar (bobni) in Žiga Birsa (didžeridu).

Člane skupine v prihodnjih tednih čaka kar nekaj novih izzivov, pred njimi pa smo spregovorili nekaj besed z Birso.


Na začetku leta 2011 ste podpisali pogodbo z nemško glasbeno založbo G records. Kaj vam je to sodelovanje prineslo do zdaj?
Sodelovanje nam je prineslo prodor, v bistvu začetek prodora na nemško govoreče ozemlje, ki obsega Avstrijo, Švico in Nemčijo, obsega pa obširno promocijo po medijih, ki so naklonjeni takšni glasbi, in izdajo ter distribucijo albuma po glasbenih trgovinah na omenjenem terenu. Posledica tega pa je tudi nekaj koncertov in festivalov severno od naše meje.

Za vami so tudi zavidljivi koncertni nastopi po Srbiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji in seveda Sloveniji. Ali na te koncerte gledate kot nabiranje "kilometrine" ali je ta faza učenja že za vami?
Mislim, da vsak glasbenik ali skupina vedno nabira izkušnje in se uči do konca življenja oziroma ustvarjanja. Seveda so ti koncerti plod trdega dela in nabiranja kilometrine v preteklosti, vendar pa so prinesli in še prinašajo nove izkušnje ter odpirajo nove poti, iz katerih moramo potegniti čim več.

Glede na to, da imate žensko vokalistko, so primerjave z Nightwish neizbežne. Kako sami gledate na to primerjavo?
Hm, to je vprašanje, ob katerem v bistvu nimam veliko povedati. Seveda nas primerjajo s tovrstnimi glasbenimi skupinami, saj jih ni veliko in tako ni težko najti izstopajočih. Po eni strani nam je to v čast, da ljudje najdejo povezavo z eno tako veliko skupino, po drugi strani pa mislim, da smo se s svojim slogom dovolj oddaljili, da se vidi razlika med nami in njimi.

Ali vam to, da v Sloveniji ni podobnih skupin, kot ste vi, predstavlja olajšanje ali morda pogrešate pozitivno "konkurenco"?
To niti ni olajšanje, saj je z vsakim letom težje, težava pa so vedno znova finance, ki onemogočajo promocijo, izdelavo materialov, snemanja in podobno. Mogoče bi večja konkurenca takšnih skupin prebudila tudi organizatorje, medije in navsezadnje občinstvo, ki ga je sicer dovolj, ampak ni obveščeno.

Koliko dajete pri ustvarjanju glasbe poudarka tematskim sklopom? So kakšne teme, ki jih še posebej radi obdelujete v vaših skladbah? Zakaj?
Pri nas gre bolj za en tematski sklop, ki ga poskušamo razvijati skozi čas. Vse skupaj se je začelo pri Anaksimandrovi filozofiji vesolja in življenja, skozi čas pa se naša zgodba iz neoprijemljivih pojmov metaforično približuje resnici in stanju na našem planetu. Na primer zgodba naše plošče Act of Hybris je v bistvu zgodba med dobrim in zlim. Opozarja na to, kakšni smo postali ljudje in kako grdo ravnamo sami s seboj ter z drugimi, po drugi strani pa spodbuja, da je še čas, da se izboljšamo, imamo radi sebe in druge ... Te tematike nismo izbrali, ampak se je skozi čas našega glasbenega ustvarjanja in raziskovanja razvila sama.

Kaj lahko od vas pričakujemo v prihodnjih tednih?
V bližnji prihodnosti, nekje okoli premiere našega novega videospota za skladbo Black Flies na vašem portalu in v oddaji Peklenski izbor, pripravljamo še eno sladko presenečenje, o katerem bo nedvoumno kar nekaj govora, žal pa o tem predhodno ne smemo govoriti. Potem pa bo sledila obširna promocija videospota po spletu in seveda televiziji. Pozneje pa bomo na kakšnem koncertu že pokazali kaj novega od materiala, ki je trenutno v izdelavi.