Veliki zmagovalec Sanrema. Foto: EPA
Veliki zmagovalec Sanrema. Foto: EPA

Festival je letos postregel s petimi glasbenimi večeri, v sobotnem finalu pa je vseh 28 udeležencev še tretjič izvedlo svoje pesmi. V finalnem izboru se jih je nato znova predstavilo pet, med njimi pa so izbrali zmagovalca s pomočjo glasovanja občinstva in žirije.

Zmagovalec Sanrema običajno zastopa Italijo na tekmovanju za pesem Evrovizije, razen če se tej časti odpove. Mengoni je Italijo na Evroviziji že zastopal leta 2013 s pesmijo L'Essenziale. Če se bo temu odpovedal, bo predstavnika države za letošnje tekmovanje v Liverpoolu izbrala radiotelevizija RAI.

V Sanremu do zmage Marco Mengoni

Odskočna deska številnih svetovnih zvezd

Sanremo velja za najbolj gledano glasbeno prireditev v Italiji, v preteklosti pa je bil odskočna deska nekaterim znanim italijanskim popzvezdnikom, kot so Zucchero, Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Andrea Bocelli.

Za še večjo gledanost na državni televiziji organizatorji poskrbijo tudi z odmevnimi gosti iz tujine. Letos so med drugim povabili skupini Depeche Mode in Black Eyed Peas ter eno najnovejših italijanskih zvezd Maneskin. Festival je vodil italijanski televizijski in radijski voditelj Amadeus, ki je tudi umetniški vodja festivala, poroča STA.