Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dekleta upajo, da jim bo uspelo aktivirati zvesto bazo oboževalcev in poskrbeti, da tudi tajski pop oziroma t-pop postane svetovni fenomen. "Imamo visoka pričakovanja. Svetu želimo predstaviti t-pop," je za Reuters dejala 20-letna članica zasedba Lyra Jennis Oprasert.

Šestčlansko zasedbo so ustanovili lani, in sicer po tem, ko je na avdicijo prišlo več kot 80 deklet in mladih žensk. Ustanovitelji skupine pravijo, da je to tvegana poteza, hkrati pa verjamejo, da bo njihova unikatnost poskrbela tudi za velik uspeh.

Skupina je več mesecev skupaj trenirala prek Zooma, pozneje pa kar nekaj časa skupaj živela v isti hiši. Dekleta so imela v načrtu obisk Los Angelesa, a jim je to preprečila pandemija covida-19.

Universal Music Group je zasedbo ustanovil ob pomoči tajske oddaje za iskanje talentov, v sklopu iskanja pravega zvoka in predvsem drugega žanra glasbe pa je bil proces vse prej kot preprost. "Ni preprosto," je dejala 18-letna članica skupine. "Veliko moramo plesati, drugačen je tudi žanr glasbe. Nikoli nisem počela česa takšnega, in čeprav je težko, imam nastopanje vseeno rada že od otroštva. Pripravljena sem."

Njihova prva skladba je v dveh mesecih dosegla nekaj več kot 6,5 milijona ogledov na YouTubu, vanjo pa so vključili tudi tajska tradicionalna glasbila, s čimer so se želeli pokloniti svoji kulturi.

Začetni uspeh skupine Lyra je znano založbo spodbudil, da po vzoru korejskega popa ustvari še več podobnih skupin. "Skupine bodo drugačne od Lyre. Morda bolj v smeri indie glasbe," so dejali. Po tem vzoru upajo, da jim uspe narediti podoben preboj, kot je uspel k-popu.