Nicki Minaj želi z novim albumom pokazati še bolj osebno plat. Foto: Reuters
Nicki Minaj želi z novim albumom pokazati še bolj osebno plat. Foto: Reuters
Nicki Minaj
Ne le z videospotom, Nicki Minaj je Anacondo na svojevrsten način - da le ne bo ostal neopažen - promovirala tudi na odrih. Med drugim je na podelitvi MTV-jevih videonagrad vzbujala pozornost s "twerkanjem", celo vrsto razgaljenih plesalk in akrobatov ter simulacijo spolnega odnosa na Anacondo v umetno ustvarjeni džungli. Foto: Reuters
Nicki Minaj
Newyorška raperka karibskih korenin je znana po tem, da nima dlake na jeziku. Foto: Reuters

Album o bolečini, izdaji in nezaupanju je slovo od stare podobe Minajeve, bolje rečeno slovo od lika, ki živi v svetu fantazije. Na albumu Pinkprint se predstavlja brez skrivanja: brez kostumov vseh mogočih barv in slabih naglasov. Še vedno pa vse v velikem slogu.

Pred dnevi je izdala 16-minutni videospot, ki je posvečen koncu romantične zveze in seveda novemu albumu. V njem se predstavi kot trpeča ženska, ki strne svojo dramo s pomočjo treh skladb z novega albuma: The Crying Game, I Lied in Grand Piano. V svojih rimah med drugim postreže z zgodbo, kako je pri 16 letih izgubila otroka (All Things Go), in razkrije, da je bila leta 2006 zaročena.

Daleč najuspešnejša skladba z novega albuma je Anaconda - predelava skladbe Baby Got Back (v izvirniku jo izvaja Sir Mix-a-Lot); pop-rap spojina, kjer je Minajeva pustila svoj pečat s šaljivimi zgodbicami. S skladbo je burila fantazije na podelitvi MTV-jevih videonagrad in še enkrat več na evropski različici podelitve, ki jo je tudi vodila.

Toda Anaconda še zdaleč ni njena najboljša skladba z albuma. Skladba Four Door Aventador pokaže, da je najmočnejša pri nebrzdanem podajanju rim. K občutku "osebnega albuma" pa pripomore njeno petje.

Druga zgodba so skladbe, kjer se opira na vokale gostujočih pevcev (od Beyoncé do Chrisa Browna). Vsi odtisnejo del svojih osebnosti, toda pri Minajevi se znova izkaže, da bi potrebovala pomoč pri grajenju strukture skladb. Kritiki jo že od začetka hvalijo zaradi tehničnih spretnosti rapanja, kjer je zmožna hitrih menjav in podajanja kompleksnih vzorcev rim. Besedila postajajo vedno bolj osebna, toda še vedno je prostor za nadgradnjo.

Na poti popzvezdnic
Zadnjih pet let je bila razpeta med podobama stremuhinje po vrhovih poplestvic in neustrašne raperke. Najstniki so ji že pred Pinkprintom namenjali status idola zaradi brezkompromisnih rim, toda kljub vsemu je bil čas za drugo smer. "Ne obstaja Nicki 'mixtape'. Nikoli nisem nehala rapati, nikoli se nisem nehala ukvarjati s 'freestylom', nikoli nisem nehala delati remiksov in se pojavljati kot gostja. Nikoli nisem nehala postavljati lestvice še višje," je dejala v intervjuju za glasbeno revijo Complex.

Prav pri tej reviji so jo razglasili za raperko leta, toda kljub vsemu ima njeno leto vsaj eno napako. Pinkprint je končal na drugem mestu najbolj prodajanih albumov letošnjega leta, kjer (po podatkih raziskave Nielsen Music, ki zajema obdobje do konca 21. decembra) dominira ljubljenka ameriških src Taylor Swift.