"Koncert iz naših krajev je bila priljubljena javna radijska oddaja in hkrati blagovna znamka Radia Slovenija (nekoč Radia Ljubljana), ki so jo negovali več kot štiri desetletja: od prve oddaje leta 1967 do njenega zatona leta 2009," pojasnjuje urednik Milan Krapež, ki je prepričan, da bo koncertom "izjemnih glasbenih zasedb" prisluhnil marsikdo – tudi tisti, ki narodnozabavno glasbo spremljajo le občasno.

V Arboretumu Volčji potok bo nastopil Alpski kvintet. Foto: SOJ RTV SLO
V Arboretumu Volčji potok bo nastopil Alpski kvintet. Foto: SOJ RTV SLO

Serija koncertov se začenja v nedeljo, 7. junija, s koncertom Alpskega kvinteta v Arboretumu Volčji Potok, nadaljevala se bo s koncertom Ansambla Saša Avsenika s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija na Bledu, s Slovenski oktetom v Štanjelu in se zaključila zadnjo junijsko nedeljo na Ptuju s koncertom Vražjih muzikantov.

"Ta koncert bo za nas prvi po treh mesecih premora in se ga veselimo z odgovornostjo, da bomo na slovenskem biseru – ob Blejskem jezeru lahko izvajali nepozabne Avsenikove viže v sožitju z godalno zasedbo radijskega orkestra. Zagotovo lepa zgodba," ob tem pravi vodja ansambla Sašo Avsenik, v zasedbi Vražji muzikanti pa dodajajo, da so izjemno počaščeni, da bodo lahko zaigrali v ciklu oddaj: "Vse skupaj pa bo še bolj čarobno zaradi lokacije – najstarejšega slovenskega mesta Ptuj, kjer se vselej počutimo kot doma."

Ansamblu Saša Avsenika se bo na koncertu na Bledu pridružila komorna skupina godal Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Tomaž Sedej
Ansamblu Saša Avsenika se bo na koncertu na Bledu pridružila komorna skupina godal Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Tomaž Sedej

V primeru dežja:
- 7. 6. bo koncert namesto v Arboretumu Volčji Potok v Studiu 26 Radia Slovenija
- 14. 6. bo koncert namesto na Bledu v Studiu 26
- 21. 6. bo koncert v vsakem primeru v Štanjelu
- 28. 6. bo koncert v vsakem primeru na Ptuju

Erik Modic, župan občine Komen pa je poudaril, da taki dogodki "oživijo kraj in očarajo njegove prebivalce ter obiskovalce". "Štanjel je kraj kulture, zato so tu kulturni dogodki na pravem mestu," je še dodal.

Neposreden radijski prenos koncertov z naslovom Poletni koncerti iz naših krajev bo mogoče spremljati na Prvem programu Radia Slovenija in po videoprenosu na njihovi spletni strani vsako junijsko nedeljo ob 16. uri. Posnetek koncertov si bo mogoče julija ogledati tudi na Televiziji Slovenija, povezovala jih bosta Milan Krapež in Ana Tavčar.

"Glasba bo pričarala lahkotno sončno vzdušje"

Ta pravi, da se koncertov resnično veseli, saj meni, da prinašajo nekakšno lahkotno sončno vzdušje z glasbo, ki je marsikomu blizu. "Predvsem pa bodo instrumenti in glasovi zveneli na res pravljičnih krajih; v Arboretumu pa na Bledu in Ptuju ter v slikovitem Štanjelu. Slednjega se še posebej veselim, ker me spominja na otroštvo na Krasu; ko smo se potikali po Fabianijevem vrtu, ko je ta šele nastajal, nemalokrat smo imeli v vaškem jedru učilnico na prostem – slikali smo kraške motive ali pa raziskovali turške vpade."

"In, ja, Milana se veselim! Izkušenega radijca in vsega tega radijskega – zame je to vse zelo eksotično. Drugačna tehnika, drugi svet, drugačno vzdušje. Ampak pod črto ostaja zmeraj enaka želja po ustvarjanju dobrega programa," ob tem še pravi televizijska voditeljica.