Žalovanje za umrlimi na festivalu. Foto: Reuters
Žalovanje za umrlimi na festivalu. Foto: Reuters

Prejšnji petek je v ZDA potekal festival Astroworld, na katerem se je zbralo okoli 50.000 obiskovalcev. Med koncertom raperja in organizatorja dogodka Travisa Scotta je množica pritisnila proti glavnemu odru, izbruhnilo je prerivanje in obiskovalci so se pognali v brezglavi beg.

V tragičnem dogodku je umrlo osem ljudi. Več sto je bilo ranjenih, okoli 25 jih je potrebovalo bolnišnično oskrbo. Dva huje ranjena, med njima je tudi devetletnik, sta še vedno na enoti intenzivne nege, poroča BBC. Dva ranjenca sta proti organizatorjem vložila odškodninski tožbi.

Policija preiskuje dogajanje, ki je vodilo v smrti in hude poškodbe. Med drugim preiskujejo navedbe, da naj bi nekdo v občinstvu ljudi zabadal z injekcijo, v kateri so bila mamila. Med žrtvami naj bi bil po prvih poročilih tudi varnostnik na koncertu. Policija je zdaj izključila možnost, da je bil varnostnik zaboden z injekcijo. V razgovoru naj bi jim povedal, da je utrpel udarec v glavo, padel v nezavest in se zbudil v medicinskem šotoru.

Vodja policije nima "tesnega odnosa" s Scottom

Vodja policijske preiskave Troy Finner je na današnji novinarski konferenci sporočil, da je policija organizatorjem naročila, naj končajo dogodek, na katerem so morali enega obiskovalca na prizorišču oživljati zaradi srčnega zastoja, poroča BBC. Finner pa ni želel pojasniti, kdaj točno se je to zgodilo.

Dejal je, da bi lahko preiskava trajala še tedne ali mesece, izrazil pa je mnenje, da neodvisna preiskava ni potrebna.

Nad policijo se medtem zgrinjajo očitki pristranskosti, ker naj bi bili za varnost na koncertu zadolženi prav njihovi pripadniki. Območje je nadziralo okoli 500 houstonskih policistov. Prav tako je nepristranskost vprašljiva zaradi odnosa, ki naj bi ga Travis Scott, ki je iz Houstona, imel z lokalnimi oblastmi.

Finner je zavrnil pomisleke, saj da je Scotta srečal le dvakrat in da nimata "tesnega odnosa".

Nad varovanjem koncerta so se medtem pritožili tudi houstonski gasilci. Združenje poklicnih gasilcev iz Houstona je sporočilo, da je na predvečer na prizorišče poslalo vodjo najbližje enote. Ogled terena naj bi bil običajna praksa pred velikimi dogodki. Pristojni za varovanje naj bi gasilskemu poveljniku zavrnili dostop in mu namesto tega zgolj dali zemljevid prizorišča, poroča CNN.