Popevka 2019

Zmagovalna skladba Popevke 2019 je Šesti čut Eve Hren!

Žirija je veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti podelila Ani Soklič za skladbo Temni svet.

Nagrado žirije za najboljše besedilo je dobil Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla?
Nagrado žirije za najboljšo interpretacijo si je prislužila Ana Soklič za pesem Temni svet.
Nagrada žirije za najboljšo priredbo je šla v roke Aleša Avblja za skladbo Res čudovito je.
Nagrado žirije za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca pa je prejela Ajda Stina Turek za skladbo V melodiji večnega dueta.

Eva Hren je gledalce prepričala s skladbo Šesti čut. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl
Eva Hren je gledalce prepričala s skladbo Šesti čut. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl
Šesti čut - Eva Hren

Zmagovalka Eva Hren je za MMC o občutkih ob zmagi povedala: "Moram reči, da me je priznanje občinstva zares šokiralo! (Smeh.) Ko sem spremljala razglasitev rezultatov, se moja pesem ni in ni pojavila, ko so me na koncu razglasili za zmagovalko – resničen šok! Zadnje čase srečujem ogromno ljudi, ki so na dnu, in ta pesem je posvečena njim. To so sami svetli ljudje in upam, da bo moja pesem iskrica, ki jim bo pomagala ponovno zasvetiti v temi." O svoji nadaljnji glasbeni karieri pa dodala: "Moram reči, da sem kar ‘easy rider’, kar se tiče nastopanja, ampak očitno bo treba zdaj večkrat stopiti na koncertni oder. (Smeh.)"

"Nagrada mi pomeni izjemno veliko, saj je to lepa potrditev vsega dela v zadnjih letih." Je bila nad nagrado za najboljšo interpretacijo navdušena Ana Soklič. "Sploh to, da sem dobila nagrado za interpretacijo, je zame posebna pohvala. To priznanje bom čuvala globoko v svojem srcu, kjer me bo še dolgo grelo."

Nagrajenka za najboljšo interpretacijo, Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl
Nagrajenka za najboljšo interpretacijo, Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl

"Festivalu daje vsa zakladnica popevke ogromno težo, zato mi nagrada veliko pomeni. Žal pri nas včasih pozabljamo na tako pomemben in tehten dogodek, ki bi v drugih tujejezičnih kulturnih prostorih bistveno bolj odmeval." Pa je po prejetju nagrade povedal Tomaž Hostnik, nagrajenec za najboljše besedilo.

Enako presenečena in počaščena kot absolutna zmagovalka je bila tudi nagrajenka za najobetavnejšo izvajalko Ajda Stina Turek, saj "nagrada res ni pričakovana, najbolj pa me veseli, da je bila skladba tako dobro sprejeta, ker mi res veliko pomeni". "Pesem je namreč napisana v spomin mojemu dedku, ki je pred dvema letoma za vedno odšel. Dedek je z mano vedno pel čudovite ljudske pesmi v duetu, kar tudi daje naslov moji skladbi Pesem večnega dueta," je pojasnila.

Skozi večer je krmaril voditeljski par Mario Galunič in Jože Robežnik. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl
Skozi večer je krmaril voditeljski par Mario Galunič in Jože Robežnik. Foto: RTV Slovenija/Marjan Pregl
Sorodna novica Poslušajte vse pesmi Popevke 2019!

Spremstvo revijskega orkestra RTV Slovenija

Vseh enajst kandidatk za najlepšo popevko smo na odru slišali ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla in Žige Pirnata (pri dveh skladbah). Veliko nagrado občinstva festivala Popevka 2019 je prejela pesem, ki je prejela največ glasov po telefonskem glasovanju.

Na letošnji Popevki so nastopili: Eva Boto in Gašper Rifelj (Dovolj je poletja), Rok Lunaček (Ljubezen), Vudlenderji (Kam bi šla), Ajda Stina Turek (V melodiji večnega dueta), Amadea Begovič (Res je čudovito), 2B (Ko bi jaz), Ana Soklič (Temni svet), Sergije Lugovski (Zdaj je, kar je), Julija Lubej (Midva), Eva Hren (Šesti čut) ter Dare Kaurič & New Swing Quartet (Kam je vsa ljubezen šla?).

ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, bo izdala digitalni album Popevka 2019, na katerem bodo vse festivalske skladbe. Album bo dan po festivalu dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.