Raiven in Helena Blagne bosta združili moči na odru Popevke 2023. Foto: SOJ RTV SLO
Raiven in Helena Blagne bosta združili moči na odru Popevke 2023. Foto: SOJ RTV SLO

Helena Blagne in Raiven sta morda na prvi pogled nenavaden in nepričakovan televizijski par, tokrat pa bosta prvič združili voditeljske moči, kar je zagotovilo, da bo večer Popevke 2023 še bolj zanimiv. Pred velikim dogodkom, ki ga bo TV Slovenija v živo prenašala, sta razkrili, kateri sta njuni najljubši popevki.

"Če že moram izbrati eno, bi rekla Poletna noč, ki jo je takrat tako čutno izvedla moja draga, žal že pokojna kolegica Marjana Deržaj. V tej pesmi je zajeto toliko lepih čustev, ki jih lahko sproži le glasba. Kadar koli jo slišim, me popelje na nostalgično potovanje in me spomni na moč glasbe, ki nas vse združuje," je razkrila Helena Blagne.

Raiven pa o svojih najljubših popevkah pravi: "Samo nasmeh je bolj grenak je moja najljubša klasika, obožujem pa tudi Zato sem noro te ljubila. Besedilo je fantastično." "Ker smo si ljudje različni, se nas dotaknejo zelo različne skladbe," je ob tem še poudarila.

Spremljevalni program tokrat ne bo nostalgično obarvan, ampak bo usmerjen v prihodnost. Med drugim bo Raiven prvič po zmagi na Popevki leta 2021 predstavila svojo novo avtorsko skladbo, so razkrili ustvarjalci letošnjega dogodka, ki letos praznuje 61. obletnico.

Kot je znano, je bila Popevka (takrat še Slovenska popevka) prvič organizirana leta 1962 v festivalni dvorani na Bledu, na njej pa je slavil zmago Stane Mancini s pesmijo Mandolina. Lani je med vsemi nastopajočimi občinstvo najbolj prepričala Mia Guček, ki je za skladbo Nove slike prejela veliko nagrado občinstva Popevke 2022.

Na letošnji Popevki se bo za zmago potegovalo 12 tekmovalnih skladb oz. izvajalcev, ki jih je strokovna komisija – sestavljali so jo lanska zmagovalka Mia Guček, ki je profesorica klasične glasbe in klavirja, Anja Rupel, pevka in glasbena urednica na Prvem programu Radia Slovenija, Gašper Salobir, akademski glasbenik in dirigent, ter Gregor Stermecki, glasbeni urednik na Radiu Maribor – izbrala med 101 prijavljeno skladbo.

Vrstni red nastopajočih
1. Anika Horvat: Na polno
2. Canegatto: Nekaj lahkega
3. Kataya: Ko vidiš me srečno
4. Baba'n'dica: Vodana
5. Manouche: Čas nazaj si zavrtiva
6. Sara Lamprečnik: Ob svitu
7. Nina Grilc: Ni isto
8. Alex Volasko: Oda Ljubljanskemu gradu
9. Nino Ošlak: Med nama
10. Eva Hren: Kako zveni pomlad
11. Parvani Violet: Plamen
12. Oto Pestner: Spomin na te

Najboljšim bo strokovna žirija podelila pet nagrad, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca.

Skladba, ki bo prejela največ glasov po telefonskem glasovanju, bo prejela veliko nagrado občinstva in postala Popevka leta 2023.

Neposredni prenos Popevke 2023 bo mogoče spremljati na programih RTV Slovenija (TV SLO 1, Prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor) in na rtvslo.si.