Nastop Stylesa na podelitvi. Foto: Reuters
Nastop Stylesa na podelitvi. Foto: Reuters

Na podelitvi v londonski areni O2 je Harry Styles prejel nagrado za izvajalca leta, najbolj laskavemu priznanju pa je dodal še nagrado za album leta, konkurenco je pokorila plošča Harry's House. Pesem leta je postala uspešnica As It Was, pevec pa je bil nagrajen še za najboljšo izvedbo v kategoriji pop/r&b. "Ta večer je bil zame res zelo poseben in nikoli ga ne bom pozabil," je povedal 29-letnik, ki je pred tednom dni za svoj lani izdani album prejel tudi najpomembnejšo ameriško glasbeno nagrado grammy.

Sorodna novica Nagrade brit: Smith kritičen, da so v najprestižnejši kategoriji samo nominiranci

Drugi veliki zmagovalec večera je bil ženski indie-rock dvojec Wet Leg, ki se je na sceni pojavil šele leta 2021 s singlom Chaise Longue. Duet je prejel nagrado za najboljšo britansko skupino, dodal pa je še nagrado za najboljšega debitanta. Podobno kot Styles sta tudi Wet Leg bili nominirani v štirih kategorijah, a sta glasbenici ostali praznih rok v kategoriji rockovski album leta in album leta v kategoriji alternativne glasbe, tam je slavila skupina 1975.

Beyonce najboljša mednarodna izvajalka

Organizatorji britov so lani uvedli spolno nevtralni kategoriji za izvajalca leta in mednarodnega izvajalca leta, ki ne ločujeta več glasbenikov od glasbenic. Tako je nagrado za mednarodno izvajalko leta prejela ameriška zvezdnica Beyonce, nagradili pa so jo še v kategoriji najboljše mednarodne pesmi za skladbo Break My Soul. Beyonce se podelitve v Londonu ni udeležila, se je pa zahvalila prek videosporočila. Sporočila je, da se že maja z oboževalci vidijo na turneji, ki bo zaokrožila vrvež težko pričakovanega albuma Renaissance.

Polemike o zgolj moških nominacijah v spolno nevtralni kategoriji

Kar nekaj prahu je dvignilo dejstvo, da v eni izmed spolno nevtralnih kategorij, izboru za najboljšega izvajalca, ni bilo ženskih nominacij. Oster do izborov je bil predvsem Sam Smith, ki je za Sunday Times povedal, da je sramota, da med letošnjimi nominiranci ni glasbenic, in dodal: "Pomikamo se naprej, ampak je že s seznama najboljših izvajalcev očitno, da je pred nami še dolga pot."

Kljub kritikam Smitha odgovorni opozarjajo, da je letos bilo izmed 71 glasbenikov, ki bi jih sploh lahko nominirali le 12 ženskih, kar je znašalo zgolj 17 odstotkov. Dodali so še, da so lansko leto ženske osvojile deset nagrad v vsega petnajstih kategorijah. Poudarili so še, da je tudi letos 42 odstotkov vseh nominiranih bilo žensk ali skupin, v katerih nastopajo.