Za gibanje Življenja temnopoltih štejejo je po poročanju časopisa The Guardian denar prispevala zgolj zasedba BTS. Foto: Reuters
Za gibanje Življenja temnopoltih štejejo je po poročanju časopisa The Guardian denar prispevala zgolj zasedba BTS. Foto: Reuters

V korejskem popu so namreč še vedno precej pogoste počrnitve obraza ("blackface") in zgolj estetske uporabe temnopolte kulture in pričesk, poroča The Guardian.

Svoje skrbi v povezavi s tem je izrazila z grammyjem nagrajena glasbena ustvarjalka Tiffany Red, ki je med drugim ustvarjala pesmi za glasbenike, kot so Zendaya, Jennifer Hudson in Jason Derulo.

Poudarila je, da je bila industrija korejske popglasbe kljub dogajanju v zadnjih tednih precej ravnodušna. Pravi, da ima sama že nekaj časa pomisleke glede te glasbene industrije – čeprav je ogromno ustvarjalcev tega žanra temnopoltih in se celotna industrija precej zanaša na črnsko glasbo in kulturo, po njenem mnenju sploh ne podpira življenj temnopoltih.

Avtorji in producenti številnih uspešnic korejskega popa so namreč temnopolti Američani, ravno tako je velik odstotek ljubiteljev te glasbe temnopoltih in prihaja iz ZDA. Zato si ti ljubitelji korejske popglasbe ob njeni vse večji prepoznavnosti in priljubljenosti želijo, da ta razvije bolj razumevajoč pogled na rase.

V zadnjih tednih so bili ljubitelji K-popa politično zelo dejavni, nasprotno pa so uradne izjave v podporo temnopoltim podali le redki zvezdniki tega žanra.

Dobrodelna zgolj zasedba BTS

Med podporniki v industriji korejskega popa je bila v tem času najbolj dejavna svetovno znana zasedba BTS, ki jo je podprla tudi njena založba Big Hit Entertainment in je edina prispevala milijon dolarjev za gibanje Življenja temnopoltih štejejo.

Nekateri ljubitelji korejske popglasbe še vedno upajo, da bodo podporo temnopoltim izrazila tudi druga podjetja v industriji, predvsem tista, ki so v svoji glasbi veliko uporabljala in služila na račun temnopoltih stereotipov. "Zanima me, kaj bi se zgodilo s K-pop glasbo, če bi vsi prenehali pisati za to industrijo," je še dejala Redova. "Sistema nismo ustvarili mi, a je odgovornost vseh nas, da ga izboljšamo. Temnopolti ljudje nismo edini, ki nam bo sprememba mišljenja v K-pop industriji koristila."