"Fête de la Musique" je bil prvič leta 1982 v Franciji. Foto: EPA

V Sloveniji se ji letos pridružujejo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Ptuju, Murski Soboti, Železnikih in v Piranu z okolico, na 50 glasbenih prizoriščih pa se bo predstavilo več kot 500 glasbenikov.

Slovenska glasbena scena

V Sloveniji je bilo v 2018 blizu 5.800 koncertov ter opernih in plesnih predstav, ki jih je obiskalo skupaj 1,5 milijona ljudi. Največ koncertov je bilo zborovske in vokalne glasbe (1.175), sledita simfonična in komorna glasba (643), za tem folklorna dejavnost (583), sodobni ples (580) ter rockovska in urbana glasba (500).

Nastopili bodo številni profesionalni in ljubiteljski glasbeniki in glasbenice širokega generacijskega razpona, ki bodo ustvarjali v številnih glasbenih žanrih, od klasične glasbe in zborovstva, prek rocka, popa, kantavtorstva in džeza, pa vse do hiphopa in urbane elektronske glasbe, piše na spletni strani Praznika glasbe.

Na pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi, je zaradi posledic koronavirusa letos priskočil organizator Praznika glasbe – Slovenski glasbenoinformacijski center (Sigic), ki je v aprilu sprožil akcijo za finančno pomoč po 200 evrov. S hitro finančno pomočjo je Sigic želel glasbenikom omogočiti pokrivanje najnujnejših življenjskih stroškov. V zameno za finančno pomoč pa so v Sigicu glasbenike prosili za nastop na letošnjem prazniku glasbe.

Slovenski glasbeniki ob solsticiju igrali na ulicah in trgih devetih mest

Od Ljubljane do Celja

Z akcijo so pomagali 23 glasbenikom, ki bodo danes nastopili po vsej državi. V Ljubljani se bodo zvrstili Pantaloons, Sax Banda KGBL, Slovenska filharmonija, Pan duo, Sandra Erpe, Dreta River Band, Rok Zalokar in drugi. Med prizorišči so Stari, Mestni in Kongresni trg ter parka Tabor in Tivoli.

Glasbeniki in poslušalci pred Elizejsko palačo v Parizu. Foto: EPA
Glasbeniki in poslušalci pred Elizejsko palačo v Parizu. Foto: EPA

V Celju bodo na šestih prizoriščih nastopili Trio O'Sat, Vesna Sauvage, Mihael Strniša in Sara Lešnik, Celjski godalni orkester, Trio Kalijuga in drugi, Maribor pa napoveduje glasbenika Andreja Hrvatina, zasedbi Acoustic in B-kompleks, ki bo nastopil z avtorskimi skladbami in akustičnimi verzijami country, blues in folk pesmi, katerih besedila so prirejena v slovenščino.

Glasbena prizorišča v Novi Gorici, ki bodo med drugim zavzela dom upokojencev, igrišče pri Borovem gozdičku, atrij Mestne občine in Bevkov trg, bodo zadonela z zvoki trobilcev TrobiNOVA, harmonikarja Erika Gregoriča, godalnega kvarteta NOVA in drugih, elektrodruženje pa bodo pripravili didžeji Roli, Joondroid in RIKI-G.

Fête de la Musique

Fête de la Musique je nastal leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacka Langa. Na podlagi spoznanja, da toliko francoske mladine obiskuje glasbene šole in muzicira, so 21. junij določili kot dan glasbe, ko se glasba predstavlja povsod in vsakomur. Vest je hitro zaobšla svet in danes se 21. junij kot svetovni dan glasbe praznuje v več kot 700 mestih iz več kot 120 držav vsega sveta. V Sloveniji Praznik glasbe poteka od leta 2011.

Glasbeniki so dobrodošli na ulicah, trgih, parkih, balkonih in mostovih ter številnih drugih, za glasbo manj običajnih prizoriščih, zato da mimoidoče presenetijo, jim polepšajo dan ter opozorijo na bogato glasbeno življenje, ki ga mesto premore.

Vsi koncertni nastopi se dogajajo na javnih površinah in so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop praviloma ne prejmejo honorarja, ampak jih lahko s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci.