Na prireditvi MTV Video Music Awards septembra 1993. Foto: AP
Na prireditvi MTV Video Music Awards septembra 1993. Foto: AP

Kurt Cobain, ki se je rodil 20. februarja leta 1967, je imel srečno zgodnje otroštvo, pri devetih letih pa ga je pretresla ločitev njegovih staršev. Kot najstnik se je selil od hiše do hiše različnih sorodnikov, bival pri starših prijateljev, občasno se je zatekel tudi pod mostove. Kot najstniški upornik je začel uživati ​​mamila, tudi manjši vandalizem je postal del njegovega življenja.

Že od nekdaj ga je sicer privlačila glasba – za 14. rojstni dan mu je stric dal na voljo kolo ali kitaro in izbral si je kitaro, na katero se je naučil igrati pesmi skupin, kot so Led Zeppelin, The Cars in Queen. Čustvena bolečina je postala predmet večine njegovih pesmi, v katerih je tudi večkrat nasprotoval družbenim konvencijam. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je sprva začel igrati s člani lokalne "sludge rock" skupine Melvins, leta 1985 pa sta zbirko pesmi z bobnarjem posnela na kaseto. Ta je kasneje pritegnila pozornost basista Krista Novoselica.

Cobain, ki je menil, da je glasba na prvem mestu, besedilo pa na drugem, in Novoselic sta leta 1987 ustanovila Nirvano in se nato s pomočjo več bobnarjev lotila snemanja demov, čakali so jih tudi prvi manjši koncerti. Eden izmed demo posnetkov skupine se je znašel pri neodvisni založbi Sub Pop iz Seattla, ki je s skupino leta 1988 podpisala pogodbo za produkcijo prvega singla Love Buzz, leto kasneje je nastal prvenec Bleach.

Leta 1990 se jima je pridružil nov bobnar, Dave Grohl. Naslednje leto je Nirvana, ki je že začela uveljavljati svoj edinstveni zvok grungea, svoj drugi album Nevermind izdala pri večji založbi. Prvi album, ki je s svojo priljubljenostjo med širšim občinstvom oral ledino za alternativni rock in je zasedbo izstrelil med zvezde, je vseboval tudi uspešnico Smells Like Teen Spirit.

Cobaina, ki je tematsko razširil rockovska besedila tudi na osebne in družbene težave, so oklicali za "glas generacije X", naziv mu sicer nikoli ni prirasel k srcu. Obenem je zaznamoval tudi modo tistega časa – nosil je prevelike jope, flanelaste srajce in obrabljene majice.

Nirvanin frontmen in glavni tekstopisec se je leta 1992 poročil z glasbenico Courtney Love, njun turbulentni zakon je bil velikokrat pod žarometi. Skupaj sta imela tudi hčerko Frances. Leto kasneje je Nirvana izdala svoj zadnji studijski album In Utero, v katerem je Cobain kritiziral pritiske slave. Pevec je že dolgo trpel za depresijo in kroničnimi bolečinami v trebuhu, svoje težave pa je še naprej "zdravil" z mamili in alkoholom – po preboju skupine je pogosto užival heroin in jemal različne protibolečinske tablete.

Trojica se je nato odpravila tudi na evropsko turnejo – oder so zavzeli tudi v ljubljanski Hali Tivoli. Koncert je bil hitro razprodan, v slovensko prestolnico pa so se zgrinjali tudi oboževalci iz sosednjih držav. To je bil njihov predzadnji koncert.

Marca 1994 je Nirvana v Münchnu odigrala še zadnji koncert, ki pa je trajal le 70 minut – na neki točki je zmanjkalo elektrike. Tudi pevčevo zdravje ni bilo najboljše – 23 pesmi ni vključevalo legendarne Smells Like Teen Spirit.

Cobain se je odločil, da si bo zdravje okrepil v Rimu. Tam je čez nekaj dni zaradi prevelikega odmerka pristal v bolnišnici in bil nekaj časa v komi, a jim ga je takrat uspelo rešiti. Mesec dni kasneje se je izmuznil iz centra za zdravljenje odvisnosti v Los Angelesu in si v svoji hiši v Seattlu vzel življenje. Šele čez nekaj dni ga je našel električar. Umrl je pri 27 letih in je tako del tragičnega "kluba 27", v katerem so tudi Janis Joplin, Jim Morrison in Amy Winehouse. Njegovo poslovilno pismo je oboževalcem prebrala Courtney Love.

Njegova smrt, od katere mineva točno 30 let, je nekako zaznamovala konec kratkega gibanja grunge. Cobain je tudi po smrti ostal ikona tega obdobja – o njem so bile napisane številne knjige, leta 2002 so celo izdali zbirko njegovih dnevnikov, še dandanes je navdih drugim ustvarjalcem glasbe.

Posneli so tudi več dokumentarcev, najnovejšega ob 30-letnici namerava izdati BBC. Ta naj bi zgodbo pripovedoval skozi redke arhivske posnetke, osredotočil pa se bo predvsem na tragičen konec pevčevega življenja.

Med mitom, glasbenikom in človekom: 30 let od smrti Kurta Cobaina

Po svetu se ga spominjajo na različne načine, v Manchestru se bodo pokojnemu glasbeniku poklonili s posebno stensko poslikavo blizu dveh prizorišč, kjer je nastopil – ta je med drugim namenjena opozarjanju na storitev, ki zagotavlja podporo tistim, ki se bojujejo z duševnim zdravjem.

Nirvana, ki je izdala le tri studijske albume, je ob 20. obletnici njegove smrti leta 2014 bila sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola.