Eva in dvojčici so si lahko enega avtorja pesmi izbrale, dva pa je določila komisija. Foto: ŽIGA CULIBERG
Eva in dvojčici so si lahko enega avtorja pesmi izbrale, dva pa je določila komisija. Foto: ŽIGA CULIBERG
Eva Boto
Dve od treh Evinih pesmi sta baladi. Foto: Žiga Culiberg
Nika in Eva Prusnik
Nika in Eva Prusnik se bosta predstavili z živahnimi pesmimi. Foto: Žiga Culiberg
Maja Keuc
Na Emi 2012 bo nastopila tudi Maja Keuc, tokrat le kot gostja. Foto: Žiga Culiberg
Klemen Slakonja
Le kaj bo Klemen pripravil za veliki večer? Foto: Žiga Culiberg
Magnifico
Pesem za dvojčici je ustvarila družina Pešut.
Urša Vlašič, Nuša Derenda in Tadej Hrušovar
Urša Vlašič z Nušo Derendo in Tadejem Hrušovarjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Napetost pred večerom, ko bo jasno, ali bo Slovenijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije zastopala Eva Boto ali bosta to Nika in Eva Prusnik, se stopnjuje. Oddajo Misija Ema 2012 boste lahko spremljali 26. februarja ob 20. uri na Prvem programu Televizije Slovenija.

Večer bo prepleten z mnogimi glasbenimi točkami. Med drugim bosta nastopili tudi zmagovalka francoskega izbora za Pesem Evrovizije in lanska zmagovalka Eme Maja Keuc. Gostitelj večera bo tudi tokrat Klemen Slakonja.

Predstavitev avtorjev pesmi

Skladbe za Evo Boto

RUN
AVTOR GLASBE in BESEDILA
Run je skladba, ki so jo napisali Christina Schilling, Camilla Gottschalck, Henrik Szabo, Daniel Nilsson in Søren Bundgaard. Peterica tvori ustvarjalno skupino, ki je posamezno že večkrat sodelovala na različnih nacionalnih izborih za Pesem Evrovizije. Bundgaard je Dansko na Pesmi Evrovizije zastopal štirikrat. Schillingova je bila del ekipe, ki je irski predstavnici leta 2009 prinesla zmago na domačem izboru, skupaj z Szabom in Nilssonom pa je napisala drugo uvrščeno skladbo na danskem. Leta 2011 pa sta Gottschalkova in Schillingova napisali drugo uvrščeni skladbi na domačih izborih, in sicer za Irsko in Španijo. Skupina avtorjev je začela sodelovati leta 2001, na danskem izboru za Pesem Evrovizije.

AVTOR ARANŽMAJA
Gaber Radojević je avtor zmagovalne skladbe Delam, kar se ne sme festivala Melodije morja in sonca 2009, dobitnik nagrade za najobetavnejšega mladega avtorja na festivalu Slovenke popevke 2010, aranžer skladb Blond Power (Bjonde) in Kaj me briga (Slavko Ivančič in Ne me jugat) na Emi 2009 ter Vampir je moj poet (Lea Sirk) na Emi 2010. Poleg tega je producent in tehnik pri snemanju albumov in singlov za naslednje izvajalce: Slavko Ivančič, Šank Rock, Eroika, Perpetuum Jazzile, Helena Blagne, Nuša Derenda, Rudi Bučar, Darja Švajger, Nina Pušlar, Lea Sirk, Gwen Hughes, Zmelkoow, 6pack Čukur, Aynee, Eva Černe, Andrej Marušič, Lara Baruca in Anika Horvat.

VERJAMEM
AVTOR GLASBE in ARANŽMAJA
Vladimir Graić prihaja iz Beograda. Njegove skladbe so dobile veliko število glasbenih nagrad v Srbiji in Evropi. Ima 16 festivalskih zmag. Največji uspeh je zmaga na Pesmi Evrovizije 2007 v Helsinkih. Njegovo skladbo Molitva je pela Marija Šerifović. Petkrat so bile njegove skladbe uspešnica leta v Jugoslaviji in Srbiji, Vladimir pa je bil prav tolikokrat izbran za skladatelja leta.

AVTOR BESEDILA
Igor Pirkovič skoraj ves prosti čas posveča ustvarjanju. Besedila, ki nastajajo mnogokrat tudi na zalogo, so odraz najrazličnejših življenjskih izkušenj. Rad prehaja med glasbenimi žanri, saj se po njegovem mnenju lahko enako izpoveš v etnu, rokenrolu ali narodnozabavni glasbi. V posebno veselje mu je bilo sodelovati s priznanimi avtorji glasbe, kot so Marino Legovič, Matjaž Vlašič, Raay in nenazadnje legenda Lojze Slak.

A SI SANJAL ME
AVTOR GLASBE in ARANŽMAJA
Matjaž Vlašič se je med študijem pridružil eni izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin tistega časa Pop Design. Za skupino je napisal številne uspešnice. Pozneje se je bolj posvetil skladanju glasbe in ustvarjanju priredb in velja za enega najboljših in najuspešnejših avtorjev v Sloveniji. Tudi Pesem Evrovizije zanj ni neznanka. Njegove skladbe so že štirikrat zastopale Slovenijo. Leta 1998 je njegova skladba Naj bogovi slišijo zastopala Slovenijo na Pesmi Evrovizije v Birminghamu, leta 2001 je Nuša Derenda na Danskem pela njegovo Energy, pred šestimi leti pa Anžej Dežan v Atenah Mr Nobody. Lani je Maja Keuc s skladbo No one v Nemčiji dosegla trinajsto mesto.

AVTOR BESEDILA
Glasbeno ustvarjanje Urše Vlašič je zelo zaznamovala Evrovizija. Na jugoslavanskem izboru za pesem Evrovizije 1988 je doživela svojo prvo evrovizijsko pevsko izkušnjo. Medtem je uspešno končala študij na ljubljanski glasbeni akedemiji. Njen drugi nastop na izboru za Evrovizijo je bil v Zadru 1990 in ta je bil usoden tudi za zasebno življenje. Tam sta se spoznala in zaljubila z možem Matjažem Vlašičem. Pesem Evrovizije pa ji je očitno še vedno velik izziv, saj je bila - po besedilih za pesmi Naj bogovi slišijo iz leta 1998, Ne, ni res iz leta 2001, Stop iz 2005, Mr Nodoy iz leta 2006 - lanska pesem No one že njeno peto evrovizijsko besedilo.

AVTOR ARANŽMAJA
Boštjan Grabnar je eden najbolj uveljavljenih avtorjev v Sloveniji in aranžer štirih zmagovalnih skladb Eme: Naj bogovi slišijo, Energy, Plan B in No one. Poleg popglasbe se je uveljavil tudi v filmski produkciji kot avtor glasbe, saj njegov opus zajema kar nekaj dokumentarnih filmov, oddaj in nanizank.

Skladbe za Niko in Evo Prusnik

KONICHIWA
AVTOR GLASBE in BESEDILA
Gregor Stermecki je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, na oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo. Do zdaj se je kot avtor resne glasbe podpisal pod enajst odrskih del in sedem filmov. Kot avtor in aranžer trenutno veliko sodeluje tudi na področju popularne glasbe z različnimi slovenskimi ustvarjalci in na gledališkem področju. Na Slovenski popevki (2011) je za skladbo Drobne slike prejel nagrado strokovne žirije za besedilo. Kot avtor glasbe se je podpisal tudi pod otvoritveni glasbeni spektakel Evropske prestolnice kulture partnerskega mesta Ptuj, Kurentova Svadba.

AVTOR GLASBE in BESEDILA
Maja Pihler Stermecki (Bilbi), štipendistka ministrstva za kulturo in diplomantka dunajskega konservatorija za muzikale, je vse do konca leta 2009 živela in ustvarjala v Berlinu kot igralka in pevka v različnih gledaliških predstavah in muzikalih, kot studijska pevka, govornica za slovenski jezik ter pisateljica in skladateljica avtorske in gledališke glasbe. V preteklem letu je v sodelovanju s komponistom Gregorjem Stermeckim izdala svojo prvo avtorsko zgoščenko Drobne slike, isti dvojica pa je na slovenski popevki za skladbo Drobne slike prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo.

AVTOR ARANŽMAJA
Teodor Amanović (Toš) je izjemno aktiven producent, skladatelj in aranžer ter kitarist priljubljene skupine Nude. Ustvarjal je že s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Je lastnik produkcijske hiše Toš produkcija. Svoj edinstveni zvok je pustil na glasbenih izdelkih, prodanih v več kot 300.000 izvodih.

LOVE HURTS
AVTOR GLASBE in BESEDILA
Bojan Morfej Ažman (Chiron Morpheus) je imagenetik, medijski ekolog in interaktivist. V osemdesetih frontman dark rock skupine Komakino, s katero je začel dolgoletno sodelovanje s producentom Iztokom Turkom.

AVTOR ARANŽMAJA
Iztok Turk je svojo glasbeno pot začel v poznih sedemdesetih kot bobnar, kitarist in vokalist v slovenskih pankovskih skupinah, je ustanovitelj izjemno popularnega in priznanega tehno-popkvarteta Videosex, za katerega je prispeval tudi večino glasbe. Danes je bolj znan kot programer in producent. Kot producent je sodeloval s skupino Laibach, s katero je še danes tesno povezan.

MALO SREČE
AVTOR GLASBE: Robert Pešut (Magnifico), AVTOR BESEDILA: Barbara Pešut in AVTOR ARANŽMAJA: Aleksander Pešut (Schatz!)
Magnifico je Sloveniji in zadnje čase tudi Evropi poznan kot priznan avtor in izvajalec, Barbara Pešut pa kot izjemna tekstopiska in pesnica. Slovenska javnost ju je vzljubila že v skupini U'redu, ona je nastopala kot pevka in klaviaturistka. Magnificov mlajši brat Shatzi, dopolnjuje fantastični trio, sam je multi instrumentalist, ki najraje sede za bobne, odličen producent, aranžer in tudi avtor. Čeprav ustvarjata glasbo, ki je precej drugačna od običajnih evrovizijskih melodij, sta dobra znanca Evrovizije. Leta 1998 je Magnifico nastopil na EMI s svojo skladbo Silvija, ki je še danes verjetno največja uspešnica slovenskih evrovizijskih izborov. Leta 2002 pa sta kot avtorja zmagala na EMi s skladbo Samo ljubezen, ki so jo izvajale Sestre.