Tako se je pelo in igralo v središču Ljubljane pred nekaj leti. Letos takšnega množičnega dogodka ne bo – a Dan ljubezni bo vseeno odmeval. Foto: BoBo
Tako se je pelo in igralo v središču Ljubljane pred nekaj leti. Letos takšnega množičnega dogodka ne bo – a Dan ljubezni bo vseeno odmeval. Foto: BoBo

"Združevanje in prepevanje letos ni mogoče v taki obliki kot prejšnja leta. A to ne bo utišalo naših src, ki jih lahko uglasimo vsak v svojem kotičku, na balkonu, pred garažo, v kopalnici, na sprehodu ali pod najljubšim drevesom v gozdičku na robu mesta. Ljubezen je tista, ki nas je rodila v ta svet in prav ljubezen je tista, ki nas vodi do svetlejših dni, ki prihajajo," so prepričani organizatorji vsakoletnega dneva ljubezni.

Tega so prvič priredili 23. maja 2013 ob 18. uri, na pobudo logaškega pihalnega orkestra, ki je tistega leta praznoval svojo 100-letnico. K sodelovanju so povabili več kot 60 orkestrov, zborov in drugih organizacij, skupaj več kot 2000 ljudi, ki so na več kot 40 različnih lokacijah po Sloveniji v en glas zapeli nepozabno uspešnico zasedbe Pepel in kri.

Vsako leto, ki je sledilo, se je projektu pridružilo več šol, združenj, posameznikov, ki jih je združila zgolj ljubezen do glasbe.

Kako sodelovati?

Organizatorji vabijo vse, ki bodo v soboto ob 18. uri peli Dan ljubezni, da se jim javijo na elektronski naslov, njihov kraj pa bo dodan na zemljevid prizorišč.

Letos množično igranje zaradi epidemije novega koronavirusa in zaščitnih ukrepov, ki še vedno veljajo, seveda ni mogoče. A organizatorji so prepričani, da bo dovolj že, če vsak na svojem balkonu, v svojem kotičku zapoje zimzeleno uspešnico. "Preženimo malodušje, slabe novice in pesimizem, ki se je razrastel v zadnjih mesecih. Razjasnimo svoje misli in se dvignimo nad bremena, ki nam jih nalaga čas. Vemo, da zmoremo, ker si to želimo. In ta dan prav zares šteje vsak glas," so zapisali.

Prav je, da letos zapojemo še glasneje in še odločneje, so prepričani: "Prav je, da povzdignemo svoj glas ljubezni v dar, vsak zase in vsi skupaj kot že sedemkrat do zdaj."