Med oboževalci festivalov na prostem v Veliki Britaniji primat pripada festivalu Glastonbury. Foto: Facebook/Reading Festival
Med oboževalci festivalov na prostem v Veliki Britaniji primat pripada festivalu Glastonbury. Foto: Facebook/Reading Festival

Priljubljena britanska festivala bosta prihodnje leto potekala hkrati v obeh britanskih mestih. Po besedah vodje festivalskih promotorjev Melvina Bennina se med 27. in 29. avgustom obetata "najbolj epski izvedbi doslej". Festivala bosta skupaj sprejela do 200.000 obiskovalcev –Reading namreč običajno sprejme nekaj več kot 105.000 obiskovalcev, medtem ko Leeds 75.000. Za dodatno varnost bodo poskrbeli tako, da bodo na vsakem prizorišču postavili po dva glavna odra.

Na glavnih odrih se bo zvrstilo šest glavnih izvajalcev – Stormzy, Liam Gallagher, Post Malone, Catfish And The Bottlemen, Disclosure in Queens Of The Stone Age, navaja britanski BBC. Stormzy in Liam Gallagher sta bila sicer tudi med glavnimi imeni letos odpovedanih festivalov, nastopiti pa bi morali tudi spet združeni Rage Against The Machine.

Seznam nastopajočih naj bi po napovedih dopolnili še AJ Tracey, Doja Cat, Lewis Capaldi, Mabel, Two Door Cinema Club, Ashnikko, DaBaby in Fever 333, še navaja BBC.

Prevladujejo moški izvajalci

Oba festivala sta prejela nekaj ostrih kritik na program, saj med glavnimi zvezdniki prevladujejo predvsem moški izvajalci. V enem izmed tvitov so festivala označili celo za "sovražna do žensk". Ni prvič, da sta omenjena festivala prejela tovrstne kritike. "Vsako leto želimo v program vključiti čim več ženskih izvajalk, vendar misliti moramo tudi na prodajo vstopnic. Odločamo se za izvajalce, ki polnijo večje dvorane in festivalska prizorišča," je v enem izmed intervjujev pojasnil Lucy Wood, ki je pristojen za dogovore z izvajalci.

Eden izmed uporabnikov je pred leti na družbenem omrežju Twitter objavil, kako bi bil videti programski list festivalov Reading in Leeds, če bi nastopile le ženske izvajalke in skupine z vsaj eno žensko glasbenico.