Obtožena trojica. Foto: AP
Obtožena trojica. Foto: AP

Tožilstvo je dejalo, da so Glenn Horowitz, Craig Inciardi in Edward Kosinski vedeli, da je bil ročni zapis ukraden. Rokopis je poleg ene najznamenitejših skladb sploh vseboval še druge uspešnice albuma Hotel California, kot sta Life in the Fast Lane in New Kid In Town.

Trojica je zapiske skušala prodati, ponaredili so poreklo in lagali avkcijskim hišam, možnim kupcem in organom pregona, poroča The Guardian.

Izvirnik ukraden že v sedemdesetih

Prav tako naj bi obtoženi vrsto let na vse pretege skušali preprečiti lastniku Donu Henleyju, da izvirna besedila pridobi nazaj v svojo posest. Zapiski so bili ukradeni v poznih sedemdesetih, ukradel naj bi jih pisatelj, ki ga je skupina najela za pisanje biografije skupine. Ta naj bi nato leta 2005 izvirnike prodal Horowitzu, ki je sporni predmet pozneje prodal Inciardiju in Kosinskemu. Ko je Horowitz izvedel, da njegova kupca skušata prodati original, ju je prijavil policiji in kot domnevni lastnik zahteval povrnitev posesti.

Trojko so v New Yorku obtožili zarote, lnciardija in Kosinskega pa še neupravičene posesti ukradene lastnine. "New York je svetovno središče umetnosti in kulture. Tisti, ki prodajajo kulturne artefakte, morajo slediti zakonu do zadnje črke," je za Guardian povedal okrožni tožilec Alvin Bragg.