Skladba All I Want For Christmas Is You ima na Spotifyu že več kot milijardo prenosov. Foto: AP
Skladba All I Want For Christmas Is You ima na Spotifyu že več kot milijardo prenosov. Foto: AP

Čeprav praznično glasbo poslušamo le dober mesec v letu, so nekatere skladbe tako vtisnjene v popkulturno zavest, da po prodajnih številkah zlahka tekmujejo z "navadnimi". Nesporni kralj božične glasbe je Bing Crosby, ki je izvajalec ne samo najbolj komercialno uspešne božične skladbe, ampak tudi najbolje prodajanega singla vseh časov, z več kot 50 milijonov prodanih fizičnih kopij – White Christmas.

Še ena zimzelena božična pesem tega izvajalca je sicer komaj v poznih sedemdesetih podirala vse mogoče prodajne rekorde. Skladba Silent Night je bila prodana v več kot 30 milijonih izvodih.

Tudi tretje in 12. mesto večnega seznama zasedata božični skladbi. Pesem Petit Papa Noël francoskega pevca Tina Rossija je zbrala vrtoglavih 33 milijonov prodanih kopij, 16 milijonov izvodov pa je uspelo prodati kraljici božiča Mariah Carey s pesmijo All I Want For Christmas is You, ki je na platformi za predvajanje glasbe Spotify bila prenesena več kot milijardokrat.

Kljubujejo tudi digitalizaciji

Skladbe, ki so izredno prodajo doživele v fizični obliki, se lahko celo kosajo s tistimi v digitalni. Crosbyjeva božična uspešnica ne zaostaja ravno veliko za največkrat kupljeno pesmijo na platformah za predvajanje glasbe – Šjao Džanovim hitom Spotlight (dobrih 54 milijonov prenosov).

Še zadnja božična skladba, ki ji je uspelo prodreti čez mejo desetih milijonov prodanih kopij, je Rudolph the Red-Nosed Reindeer "pojočega kavboja" Gena Autryja (12,5 milijona prodanih izvodov).

Preostale praznične uspešnice sicer še zdaleč niso bile slabo prodajane, a se največjim niso niti približale. Izjema je skladba Rockin' Around the Chrismas Tree Brende Lee, ki naj bi po nekaterih podatkih prodala več kot 25 milijonov kopij, a uradne številke kažejo na zgolj dober milijon.

Elvis prvi, ki je postal "platinast"

Magično mejo milijona prodanih izvodov so presegli še Pentatonix (Mary, Did You Know), Kristen Bell (Do You Want to Build a Snowman), Justin Bieber (Mistletoe), Vince Guaraldi Trio (Christmas Time is Here) in Band Aid (Do They Know It's Christmas?). V "milijonskem klubu" najdemo še dve skladbi, ki si zaslužita prav posebne pozornosti. Kralj rocka Elvis Presley je postal sploh prvi izvajalec, ki je z božično pesmijo Blue Christmas (1964) posmrtno dosegel platinasto naklado leta 1999. Trans-Siberian Orchestra pa je milijonsko prodajo dosegel z instrumentalno skladbo Christmas Eve/Sarajevo 12/24.

Preostale najbolje prodajane božične skladbe

Faith Hill – Where Are You Christmas (977.000)

Trans-Siberian Orchestra –
Christmas Canon (918.000)

The Chipmunks –
Christmas Don't Be Late (867.000)

Jose Feliciano –
Feliz Navidad (808.000)

Bobby Helms –
Jingle Bell Rock (780.000)

Wham! –
Last Christmas (751.000)

Chris Brown –
Thhis Christmas (zlata naklada leta 2017)

Mariah Carey –
Christmas/Baby Please Come Home (zlata naklada leta 2019)

New Kids on the Block –
This One's for the Children/Funky, Funky Xmas (500.000)