Njihove nastope vedno popestri pevec Goran. Foto: MMC RTV SLO
Njihove nastope vedno popestri pevec Goran. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec 2010
Demolition Group so to poletje med drugim nastopili tudi na Rock Otočcu. Foto: MMC RTV SLO

"Za zdaj je še vse v redu in lepo. Imamo neko prvinsko veselje do igranja, do koncertiranja. Ni recimo tiste naveličanosti, ki je bila tik pred tem, ko smo nehali," je o vrnitvi na odre, ki se je zgodila preteklo leto, za MMC spregovoril pevec Goran Šalamun. Skupina, ki je nastala leta 1985 kot širitev, nadaljevanje njihove predskupine Gast'r'bajter's, ni nikoli dokončno zapustila scene.

Z vsako vrnitvijo je prinesla nekaj novega. "Delamo novo muziko, delamo nove komade, to je tisto, kar je zanimivo pri vsem skupaj," je o trenutni motivaciji za ustvarjanje še dodal Goran.

Osemdeseta so preživeli v nenehnem eksperimentiranju znotraj obstoječih in neobstoječih glasbenih zvrsti, leta 1987 pa so s samosvojo verzijo electrojazza podpisali diskografsko pogodbo s tedaj najmočnejšo italijansko neodvisno založbo, zanjo izdali dve plošči in imeli številne koncerte predvsem po osrednji Evropi. Tako so se malce odtujili od domačih privržencev. Sledili so najrazličnejši premori, menjave članov (predvsem bobnarjev) in danes Goran gleda na vse z druge perspektive: "Verjetno smo se malo vrnili tudi zaradi nostalgije, ampak v principu, če ne bi šli naprej z idejo, da delamo novo muziko, verjetno ne bi začeli spet."

Nenavadni nastopi pustili pečat
Nekateri nastopi Demolition Group so bili precej nenavadni. Še vedno so edini slovenski izvajalci, ki je kdaj nastopili na prireditvi San Remo Rock leta 1988. Festivali, ki so jih gostili, so bili tako rockerski kot umetniški. "Tako malo časa zdaj igramo, da je to za vsakega nekaj novega, nekaj, ćesar še ni slišal," je o njihovi glasbi v nastajanju še dodal Goran.

Le kdo se ne spomni Dežja?
Po vsem njihovem glasbenem eksperimentiranju so se vsem dodobra vtisnili v spomin po skladbi Dež, kjer so moči združili z divo slovenske popularne glasbe Heleno Blagne. In prav to sodelovanje člani skupine opisujejo kot "šokantno decentno".

Kot še trdi pevec skupine, se niso vrnili na sceno, da bi služili na račun stare slave. In kaj meni o umetnikih, ki to počnejo? "Ne vem. Tudi nimam časa niti interesa razmišljati o tem. Mi smo predvsem prišli nazaj, da bi delali novo muziko," je bil odločen Goran.