Na kratkometražnem albumu sta še dve popolnoma novi skladbi – Ofelija in Elektrino srce. Foto: Tjaša Barbo
Na kratkometražnem albumu sta še dve popolnoma novi skladbi – Ofelija in Elektrino srce. Foto: Tjaša Barbo

Luč sveta je na digitalnih platformah končno ugledal kratkometražni album Sirene, pt. 1. Na njem skozi prizmo glasbe prepleta introspekcijske uvide z zgodbami ikoničnih likov, ki jih je sama označila kot "fatalke": Ofelija, lepa Helena (Ikona), Elektra (Elektrino srce), Carmen (Habanera) in Veronika Deseniška (Veronika).

Ta je postala tudi najbolj odmevna protagonistka Siren – njena vizualna podoba se je v manj kot mesecu dni približala milijonu ogledov na portalu YouTube, medtem ko se na platformi Spotify približuje polovici milijonov poslušanj. Skladba, s katero bo Raiven predstavljala Slovenijo na 68. izboru za pesem Evrovizije, je ogledalo družbi, ob čemer poudarja, da je lov na čarovnice v letu 2024 še kako živ. "Začne se z njenim koncem in celotna skladba govori o tem, kako si predstavljam,
kako bi se lahko Veronika po tej utopitvi prerodila, da bi vzela stvari v svoje roke in bila s tem neka vodnica za vse druge ljudi, ki so bili mogoče zavrženi ali pa obtoženi nečesa samo zato, ker so bili zelo pristni in avtentični
v tem, kar so," je povedala Raiven v videu o nastajanju albuma.

"Sirene povzamejo tri besede: temačne, čutne in ranljive," je opis albuma strnila akademsko izobražena glasbenica, ki je album že septembra napovedala z izdajo skladbe Ikona, pri kateri se ji je pridružila Helena Blagne. S to pesmijo, ki prvotno ni bila napisana kot duet, je želela zajeti vzdušje berlinskega "underground" kluba – izzivalen, a vseeno damski. Navdih je črpala tudi iz pesmi Cozy pevke Beyoncé. Po njenih besedah je najtežje v živo izvajati prav Ikono, ne zaradi razpona, ampak ker ima veliko besedila in je hitra.

Od neukrotljive in neizpolnjene ljubezni do družbenih pritiskov in izgube

Posebni čar Sirenam dodaja Habanera, interpretacija znamenite arije iz Bizeteve opere Carmen, ki združuje klasično operno moč z elektronskim ritmom. Gre za elektro-operni izlet Raiven, ki je ponudil nov prostor za simbolno večno igro zapeljevanja in neukrotljive ljubezni.

Na kratkometražnem albumu sta še dve popolnoma novi skladbi – Ofelija in Elektrino srce. Raiven z Ofelijo prikazuje boj z norostjo in družbenimi pritiski, ki so ji naloženi. Skozi poezijo in zmedo čustev Ofelija odraža tragiko neizpolnjene ljubezni in neuslišane želje po razumevanju.

Elektrino srce se medtem spušča v globine čustvenih viharjev in pušča Raiven novo igro nasprotij, ko raziskuje tematiko neizbežne izgube in iskanja ljubezni.

Prvič se je preizkusila tudi v vlogi producentke

Svoja evrovizijska gostovanja začenja na hrvaškem nacionalnem izboru za pesem Evrovizije Dora. Foto: Tjaša Barbo
Svoja evrovizijska gostovanja začenja na hrvaškem nacionalnem izboru za pesem Evrovizije Dora. Foto: Tjaša Barbo

"Proces ustvarjanja Siren je bil zame zelo osvobajajoč. Gre za prve skladbe, pri katerih sem se začela spoznavati s produkcijskim delom in sem si pridobila nova orodja, zaradi katerih sem se lahko začela veliko bolje in hitreje ustvarjalno izražati," je poudarila glasbenica, ki se je tako prvič preizkusila tudi v vlogi producentke. Njen prvi osnovni demo, ki ga je naredila sama, je Ofelija, katere ustvarjanje je po besedah Raiven teklo kot po maslu, "bombonček" pa ji predstavlja konec pesmi, kjer se sliši, kako v slovenščini recitira Hamleta.

Opazila je, da ima vedno bolj izoblikovano estetiko, kar zadeva oblikovanje zvoka. Foto: Tjaša Barbo
Opazila je, da ima vedno bolj izoblikovano estetiko, kar zadeva oblikovanje zvoka. Foto: Tjaša Barbo

Pod skladbe, ki jih je uvrstila na kratkometražni album – tako kot pri svojih dozdajšnjih stvaritvah vse od albuma Magenta –, se sicer podpisuje kot avtorica glasbe in besedila. "Skozi proces ustvarjanja sem ugotovila, da obožujem glasbo, ki temelji na zelo močnih basih. Opazila sem, da se mi vedno bolj ostri 'okus' za zvoke, ki jih rada uporabljam v produkciji," je povedala in dodala, da je opazila, da ima vedno bolj izoblikovano estetiko, kar zadeva oblikovanje zvoka.

Gostovala bo tudi na hrvaškem izboru za Evrovizijo Dora

Še pred odhodom na Evrovizijo, kjer se ji bodo tako kot v videospotu pesmi Veronika pridružili člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana, bo simfonija Siren svojo koncertno premiero doživela na velikem koncertu v Cankarjevem domu 21. aprila, kjer bo Raiven praznovala 10. obletnico svoje kariere.

Raiven začenja svoja evrovizijska gostovanja na hrvaškem nacionalnem izboru za pesem Evrovizije Dora, kjer se bo predstavila v zabavnem programu drugega predizbora 23. februarja. Pred njo so še evrovizijski nastopi v Atenah, Madridu, Barceloni, Londonu, Amsterdamu in Stockholmu.

Po predstavitvi skladbe in vizualne pripovedi, s katero bo predstavljala Slovenijo na Evroviziji, je Raiven sicer doživela še en mejnik v svoji karieri, ko se je ob stoječih ovacijah sredi SNG-ja Opera in Balet Ljubljana priklonila po uprizoritvi naslovne vloge v operi María de Buenos Aires.