V Ljubljano prihaja ena največjih skupin vseh časov. Foto: Organizator
V Ljubljano prihaja ena največjih skupin vseh časov. Foto: Organizator

Naziv najbolj težko pričakovanega koncerta v Sloveniji prihodnje leto je ta mesec kot za šalo pobrala legendarna britanska heavymetalska skupina Iron Maiden, ki bo v ljubljanskih Stožicah začela svojo evropsko turnejo The Future Past. Spektakel v prestolnici je že zagotovljen, saj so vstopnice za parter pošle neverjetno hitro, tudi tribune pa bodo zagotovo nabito polne. Na žalost vseh ljubiteljev koncertov pa bodo sosednje države tudi v letu 2023 koncertno veliko bogatejše od Slovenije.

Robbie Williams dvakrat v dveh dneh

Največji februarski in marčevski koncerti v naši okolici

1. 2. 2023: Dropkick Murphy's, Dunaj
7. 2. 2023: Michael Buble, Dunaj
9. 2. 2023: Bring Me The Horizon, Dunaj
14. 3. 2023: Robbie Williams, Budimpešta
16. in 17. 3. 2023: Robbie Williams, Dunaj
18. 3. 2023: Celine Dion, Zagreb

Prva polovica prihodnjega leta bo pri severnih sosedih napolnjena z odličnimi koncerti. Marca v avstrijsko prestolnico prihaja Robbie Williams, ki bo pred tem nastopil tudi v Budimpešti. Popzvezdnik bo na Dunaju nastopil kar dvakrat v dveh dneh, navduševal bo v dvorani Stadthalle.

Marčevsko koncertno dogajanje bo v Areni v Zagrebu nadaljevala legendarna Celine Dion. 54-letnica bo tako le nadaljevala svojo turnejo Courage, ki jo je po 52 koncertih leta 2020 prekinila pandemija.

Celine Dion bo ogrela ozračje v Zagrebu. Foto: Reuters
Celine Dion bo ogrela ozračje v Zagrebu. Foto: Reuters

Datum koncerta Justina Bieberja še neznan

Marca bi moral na Dunaju nastopiti tudi popzvezdnik Justin Bieber, a je njegov koncert, podobno kot tudi vsi preostali v zgodnjih mesecih prihodnjega leta, prestavljen na še neznan datum. Kanadčan razlogov za ponovno prekinitev svetovne turneje ni navedel.

Najtežje pričakovani koncerti aprila in maja

23. 4. 2023: Roger Waters, Budimpešta
24. 4. 2023: Arctic Monkeys, Linz
27. 4. 2023: Elton John, München
17. 5. 2023: Ozzy Osbourne, Budimpešta
18. 5. 2023: Harry Styles, München
29. 5. 2023: Deff Leppard in Mötley Crüe, Budimpešta

Aprila v našo okolico prihajajo še bolj zveneča imena. V Bologni in Budimpešti bo nastopil večni Roger Waters. Nekdanji član ene najvplivnejših skupin v glasbi sploh, Pink Floyd, je sicer letos zaradi politično obarvanih objav o vojni v Ukrajini prejel precej kritik, a bo zagotovo zlahka razprodal oba koncerta. Težko pričakovan je tudi nastop Eltona Johna v Münchnu, ki se s svojo dolgotrajno svetovno turnejo poslavlja z odrov.

Festivalsko poletje

Spomladansko koncertno ekstazo bo nadaljeval trenutno najbolj vroč glasbenik v popglasbi Harry Styles, ki bo nam najbližje nastopil marca v nemškem Münchnu, junija pa na Dunaju. Pred njim bo v Budimpešti navduševal še "princ teme", Ozzy Osbourne. Poletno obdobje bo zaznamovano s festivali, kjer bo v naši bližini izjemno kakovostno sestavljen predvsem avstrijski Nova Rock.

Rammstein koncerte na svoji trenutni turneji razprodajajo kot za šalo. Foto: EPA
Rammstein koncerte na svoji trenutni turneji razprodajajo kot za šalo. Foto: EPA
Poletni spektakli

3. 6. 2023: Muse, Wiener Neustad
1. in 2. 7. 2023: Pink, Dunaj
8. 7. 2023: Harry Styles, Dunaj
18. 7. 2023 Bruce Springsteen, Dunaj
23. 7. 2023: Depeche Mode, Zagreb
26. in 27. 7. 2023: Rammstein, Dunaj

Nastopili bodo Slipknot, The Prodigy, Tenacious D, Mesuggah, Nightwish, Die Ärzte, Bilderbuch, Amon Amarth, Disturbed, Ska-P in Papa Roach. Tudi slovenski festival Metal Days bo na novi lokaciji postregel z nekaj največjimi imeni žanra, čeprav je razkrita šele peščica nastopajočih. Prihajajo člani "velike četverice" Anthrax, nemški težkometalni pionirji Kreator in ameriški Beartooth.

Kljub prevladi festivalov bo tudi poletje obarvano s številnimi odličnimi samostojnimi koncerti. Na Dunaj prihajajo Muse, Pink, Bruce Springsteen in Rammstein, ki bodo na stadionu Ernsta Happla odigrali kar dva koncertna spektakla. V Zagreb pa prihajajo še postpankovci Depeche Mode.