SZA. Foto: Reuters
SZA. Foto: Reuters

34-letna SZA je s svojim drugim albumom SOS raziskala eklektično mešanico slogov in žanrov, vključno s popom, rockom in jazzom, ki jim je dodala nekaj sanjskih elektro pregibov, kar ji je prineslo največ nominacij med vsemi izvajalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA je album SOS deset tednov zasedal vrhove lestvic in pomenil pevkin vzpon v "prvo ligo". Pevka s pravim imenom Solána Imani Rowe, rojena v Misuriju, odraščala pa je v New Jerseyju, se je pred začetkom glasbene kariere izobraževala za morsko biologinjo.

S sedmimi nominacijami ji sledijo Victoria Monét in Phoebe Bridgers ter poleg njiju z enakim številom tudi kanadski glasbenik Serban Ghenea.

Superskupina boygenius – Phoebe Bridgers, Julien Baker in Lucy Dacus – se poteguje za šest grammyjev. Spoznale so se kot novinke na sceni neodvisne glasbe in se naveličane nenehnih primerjav z drugimi ženskami v rocku odločil sodelovati, obenem pa še naprej ustvarjajo tudi samostojna dela.

Največ pozornosti je namenjene Taylor Swift, ki je med drugim nominirana za album leta – stavi na album Midnights. V konkurenci so poleg SZA (SOS) in Swift še Olivia Rodrigo (GUTS), Miley Cyrus (Endless Summer Vacation), boygenius (the record), Jon Batiste (World Music Radio), Lana Del Rey (Did You Know That There's A Tunnel Under Ocean Blvd), Janelle Monáe (The Age Of Pleasure).

Če bo Taylor Swift z Midnights osvojila nagrado za album leta, bo to rekordna četrta zmaga 34-letne pevke. Trenutno je s tremi glavnimi nagradami za album v elitni družbi s Frankom Sinatro, Paulom Simonom in Steviejem Wonderjem. Foto: AP
Če bo Taylor Swift z Midnights osvojila nagrado za album leta, bo to rekordna četrta zmaga 34-letne pevke. Trenutno je s tremi glavnimi nagradami za album v elitni družbi s Frankom Sinatro, Paulom Simonom in Steviejem Wonderjem. Foto: AP

V kategoriji posnetek leta so: Jon Batiste – Worship, boygenius – Not Strong Enough, Miley Cyrus – Flowers, Billie Eilish – What Was I Made For? (iz filma Barbie), Victoria Monét (On My Mama), Olivia Rodrigo – Vampire, Taylor Swift – Anti-Hero, SZA – Kill Bill.

Pesem leta bo izbrana med sledečimi: A&W – Lana Del Rey, Anti-Hero – Taylor Swift, Butterfly – Jon Batiste, Dance The Night – Dua Lipa, Flowers – Miley Cyrus, Kill Bill – SZA, Vampire – Olivia Rodrigo, What Was I Made For? – Billie Eilish.

V kategoriji novinec/novinka leta so nominirani: Gracie Abrams, Fred again, Ice Spice, Jelly Roll, Coco Jones, Noah Kahan, Victoria Monét, The War And Treaty.

Glasbeni producent leta bo izbran med sledečimi: Jack Antonoff, Dernst "D'Mile" Emile II, Hit-Boy, Metro Boomin, Daniel Nigro.

Besedilopisec/besedilopiska leta pa bo nekdo izmed sledečih: Edgar Barrera, Jessie Jo Dillon, Shane McAnally, Theron Thomas, Justin Tranter.

Odmeva tudi 11 nominacij glasbe iz filma Barbie, ki med drugim vključuje pesmi Billie Eilish, Due Lipe in Nicki Minaj.

Joni Mitchell, Dua Lipa, SZA, Billie Eilish na odru
Večino od 94 grammyjev podelijo že pred televizijskim prenosom, med katerim bodo med drugim nastopili SZA, Eilish, Rodrigo, Burna Boy, Luke Combs in Travis Scott.

Na odru bo tudi legendarna 80-letnica Joni Mitchell, ki ima že devet grammyjev, tokrat pa se poteguje za najboljši folk album za posnetek v živo z naslovom Joni Mitchell at Newport. Prvega grammyja je dobila pred več kot pol stoletja za skladbo Clouds.

Nastopil bo tudi Billy Joel, ki je v četrtek izdal novi singel Turn The Lights Back On, kar je njegova prva izvirna glasba po 17 letih. Skupina U2 bo nastopila na daljavo iz Las Vegasa.

Letos so dodali tri nove kategorije – najboljši afriški glasbeni nastop, najboljši alternativni jazz album in najboljši popplesni posnetek.

Podelitev bo četrto leto zapored vodil komik Trevor Noah.