Kitaro so prodali za vrtoglav znesek. Foto: Reuters
Kitaro so prodali za vrtoglav znesek. Foto: Reuters

12-strunska akustična kitara Hootenanny je bila uporabljena pri snemanju petega studijskega albuma Help! (1965) in istoimenskega filma, instrument pa je bil očem javnosti skrit več kot pol stoletja.

Glasbilo je bilo v lasti škotskega kitarista Gordona Wallerja, znanega tudi kot polovica popdueta Peter and Gordon, ki je kitaro podaril takratnemu menedžerju turneje. Desetletja pozneje so novi lastniki sredi selitve spet odkrili kitaro in jo dali na dražbo. Vrednost kitare so ocenili med 570.000 in 760.000 evri. Novi lastnik kitare je postal anonimnež, ki jo je kupil na dvodnevni prodaji ikoničnih glasbenih predmetov dražbene hiše Julien's Auctions v newyorškem Hard Rock Cafeju, poroča Guardian.

David Goodman, izvršni direktor dražiteljev, je dejal: "Navdušeni in počaščeni smo, da smo s prodajo izgubljene kitare Hootenanny Johna Lennona postavili nov svetovni rekord. Ta kitara ni samo del glasbene zgodovine, ampak simbol trajne zapuščine Johna Lennona. Današnja prodaja brez primere je dokaz brezčasne privlačnosti in spoštovanja glasbe Beatlov."

Kovček so potegnili iz smeti. Foto: Reuters
Kovček so potegnili iz smeti. Foto: Reuters

Kitara, ki jo je v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja izdelalo bavarsko podjetje Framus, se je pojavila tudi v filmu Help! filmu, v katerem legendarna skupina izvaja skladbe You’ve Got to Hide Your Love Away, na ikoničnem albumu pa glasbilo lahko slišimo pri skladbah It's Only Love, I've Just Seen a Face in Another Girl. Prav tako je kitara bila uporabljena pri skladbi Norwegian Wood (album Rubber Soul), ko je za glasbilo poprijel George Harrison.

Darren Julien, soustanovitelj in izvršni direktor Julien's Auctions, je povedal, da je odpotoval v Združeno kraljestvo, da bi si ogledal kitaro in rešil originalni kovček, ki je bil vržen v smeti.
Julien je dejal, da sta izvor instrumenta preverila kar dva "beatlovska zgodovinarja" Andy Babiuk in Danny Bennett. To pa ni bila prva kitara legendarnega Lennona, ki jo je prodala dražbena hiša. Leta 2015 je Julien's za 1,8 milijona evrov prodal še ukradeno akustično kitaro J-160E Gibson, ki jo je v poznih šestdesetih nič hudega sluteč kupil neki glasbenik.