Rudimental je letos postala ena izmed najbolj zaželenih skupin na festivalih po svetu. Foto: Facebook Rudimental
Rudimental je letos postala ena izmed najbolj zaželenih skupin na festivalih po svetu. Foto: Facebook Rudimental
Rudimental
Kvartet, ki ga sestavljajo Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amon in DJ Locksmith, je nastal leta 2010. Foto: Facebook Rudimental
Rudimental
Znani pa so tudi po sodelovanju z znanimi ali manj znanimi vokalisti, ki se jim pridružujejo na nastopih. Foto: Facebook Rudimental
Rudimental
Posebno vrednost skupini daje dejstvo, da glasbo izvajajo tudi s pomočjo glasbil in ne v celoti prek posnetih matric. Foto: Facebook Rudimental

Skupino, ki jo je BBC označil z opazko, da so na dobri poti za lento najboljše festivalske skupine poletja.

Težko jim je slediti, a kamor pridejo, jih pod odrom pričaka večstoglava množica. Izhajajo iz elektronskih vrst, toda na svojih živih nastopih vključujejo glasbila, kot so trobente, kitare in celo žlice. Poseben pečat pa instrumentalni zasedbi puščajo različna sodelovanja z bolj ali manj znanimi vokalisti. Kritiki jih opisujejo kot "neustavljive" in "magnetno privlačne". Težko je verjeti, da so na koncertnih odrih šele dobro leto.

Vse oči usmerjene v Ello Eyre: kot bi treščila svetova Lauryn Hill in Adele

"Hackney Weekend, ki je potekal pod okriljem BBC-jevega Radia 1, je bil v bistvu naš drugi večji nastop," se je v pogovoru za BBC nastopa junija 2012 spominjal producent in avtor glasbe Amir Amor. Takrat so bili še v procesu izdelave albuma, zato so se še lovili z napol končanimi skladbami. "Toda zbrali smo vse naše prijatelje, glasbenike in pevce skupaj, in bilo je, kot da smo zbrali okoli sebe vse dobre ljudi, zato se je vse postavilo na svoje mesto," je pojasnil Piers Agget.

Vsi so se strinjali v enem: da bodo preigravali elektronsko glasbo z instrumenti. Zato so odprli YouTube in začeli preučevati posnetke prvakov soula iz 70. let preteklega stoletja, kot sta James Brown in Sly and the Family Stone. "Radi bi vas peljali v cerkev," je v pogovoru za BBC dejal Amor. Po besedah članov je tam tisto ozračje, kjer se vsi počutijo kot velika družina. "To pa zato, ker smo vsi iz skupine - od pevcev do trobentačev - najboljši prijatelji. Skupaj smo hodili v osnovno šolo," pojasnjujejo.

Otroci londonskih ulic
Odraščali so na ulicah Hackneyja na vzhodu Londona. Nekateri izmed članov skupine so še vedno dejavni v lokalni skupnosti, saj na šolah delujejo kot mentorji mlajšim ljubiteljem glasbe. In prav odraščanje v "kotlu kultur", Hackneyju, je po besedah Aggeta "krivo" za njihovo glasbeno mešanico slogov. "Živel sem nasproti irske družine, na koncu ulice je bila afriška družina in nasproti njih indijska in jamajška družina. V takšnem okolju sem odraščal," je še dodal Agget v pogovoru za BBC.

Zato ni nenavadno, da so svoj debitantski album poimenovali Home (po slovensko - Dom). A ironično so največ materiala posneli v hotelskih sobah. Ko jih je singel Feel the Love izstrelil v žrelo glasbene industrije, so bili prisiljeni napisati ves album med turnejo. "Waiting All Night smo dejansko končali, ko smo bili na turneji s Planom B," je priznal Amor in nadaljeval: "Po nastopu smo šli v hotel in posneli nekaj vokalnih lin. Navdihnilo pa nas je prav občinstvo. Želimo, da se ljudje počutijo, kot da so doma, kadar poslušajo Rudimental, saj je naš dom oder."

Turneja se je šele začela
To poletje so bili dogovorjeni za nastope na več kot 40 festivalih, čez lužo pa jih je čakal niz nastopov po klubih. "Smo kot skupina otrok na šolskem izletu, ki se je otresla učiteljice," so sklenili. Ko se bo končala festivalska sezona, jih čaka uvertura v svojo samostojno turnejo, ki jo bodo začeli v Avstraliji in nadaljevali v Evropi, preden se bodo oktobra vrnili na Otok.