Foto: Radio Prvi/Tone Jurca
Foto: Radio Prvi/Tone Jurca

Začetki skupine Salamander segajo v sredino sedemdesetih let, ko se je v Ljubljani začela sestajati enajsterica glasbenikov, ki se je, kot je nekoč zapisal Milan Dekleva, opredelila kot "skupina za raziskovanje in produciranje glasbeno-poetskih interakcij". Skupino sta takrat vodila kantavtor Tomaž Pengov in pesnik Milan Dekleva, večino glasbeno-poetskih idej za njihove skladbe je takrat prispeval Tomaž Pengov.

Mi vsi, se mi zdi, glasbo razumemo kot skupno čutenje. Vemo, da beseda koncert izhaja iz consensusa, to se pravi skupnega razumevanja in predvsem občutenja tišine in zvoka.

Milan Dekleva

Do konca sedemdesetih let so se njihove ustvarjalne poti razgubile v različne smeri, leta 2019 pa se je na pobudo Boža Ogorevca nekaj članov skupine začelo ponovno sestajati. Milan Dekleva je začel pisati nove pesmi, Salamandri pa so konec leta 2019 po štirih desetletjih premora nastopili na koncertu Kamor greš ... ob sedemdesetletnici rojstva Tomaža Pengova.

Skupino danes sestavlja peterica vsestranskih umetnikov in kulturnikov: vokalistka Bogdana Herman, pianist in avtor skladb Milan Dekleva, kitarist in avtor aranžmajev Jerko Novak, saksofonist in klarinetist Lado Jakša in violinist Božo Ogorevc.

V Prvi vrsti so zazvenele štiri nove pesmi Milana Dekleve, v katerih se moč uglasbene poezije povezuje s skupinsko improvizacijo. Slišali smo Jajce, Včasih. Vedno, Topol in reka ter Kosec na spletu.

Prva vrsta