Medtem ko so se številni glasbeniki, kot so Lady Gaga, Sam Smith in Haim, odločili, da prestavijo izdajo albuma zaradi novega koronavirusa, pa se je 24-letna Dua Lipa odločila za čisto nasprotno potezo – album je objavila celo en teden pred predvidenim rokom.

"Hvala vsem starim in novim prijateljem za ljubezen, srečo in ohranjanje odprtega srca. Dobrodošli v prihodnji nostalgiji," je v petek ob izidu tvitnila mlada glasbena zvezdnica.

Na albumu, ki ga je ustvarjala eno leto, je 11 pesmi, med njimi se že vse od novembra vrti pesem Don't Start Now.

Pesmi so mešanica diska in popa 80., v verzih pa se prepletajo pevkine izkušnje s srcozlomi, novimi ljubeznimi in prijateljstvi.

Kot je povedala za Apple Music, je želela ustvariti nekaj, kar jo spominja na otroštvo in kar je hkrati aktualno. "Spominjam se, da sem poslušala pesmi Moloko in Jamiroquaija, zaradi katerih sem želela zaplesati ne glede na to, kateri del dneva je bil," je povedala Dua Lipa, ki želi s svojim albumom prenesti takšen občutek svojim poslušalcem.

Evropski del turneje, na katerem bo predstavljala nov album, bi se moral začeti 26. aprila v Madridu. Zaradi pandemije novega koronavirus se bo Dua Lipa odpravila na promocijo albuma leta 2021.

Morala bi nastopiti tudi na Glastonburyju, a tudi izjemno priljubljen festival so zaradi novega koronavirusa odpovedali.

"Ja, album je narejen za poslušanje v klubih in na festivalih, ampak hkrati sem želela ljudi v tem času osrečiti, da jim ni treba razmišljati ves čas, kaj se dogaja, in da se samo odklopijo in plešejo," je ob izdaji albuma še povedala Dua Lipa.

Pevka je decembra na Instagramu razkrila ime albuma, ko je objavila fotografijo tetovaže na roki, na kateri je bilo zapisano Future Nostalgia.

Dua Lipa - Future Nostalgia
Njeno ime v albanščini pomeni ljubezen. Gre za netipično ime, s katerim je imela precej preglavic v otroštvu, toda počasi ga je vzljubila – tudi ker ji ni bilo treba iskati drugega umetniškega imena, je priznala v nekem intervjuju. Foto: Reuters
Njeno ime v albanščini pomeni ljubezen. Gre za netipično ime, s katerim je imela precej preglavic v otroštvu, toda počasi ga je vzljubila – tudi ker ji ni bilo treba iskati drugega umetniškega imena, je priznala v nekem intervjuju. Foto: Reuters

Pevka, ki se je rodila in odraščala v Veliki Britaniji, se je pri 13 letih s starši preselila v njihovo nekdanjo domovino Kosovo. Njeni starši so Prištino zapustili leta 1990, pet let po tem pa se je rodila Dua. Preden se je leta 2008 s starši preselila nazaj na Kosovo, je obiskovala gledališko šolo Sylvie Young (tam sta svoje prve korake naredili tudi Amy Winehouse in Rita Ora). Odraščala je ob poslušanju svojega očeta, pevca Dukagjina Lipa.

Ko je bila stara 14 let, je začela objavljati priredbe svojih najljubših skladb, ki so jih v izvirniku pele izvajalke, kot sta P!nk in Nelly Furtado. Pri 15 letih se je vrnila v London in začela uresničevati svoje pevske sanje.

Kmalu zatem je začela delati kot manekenka, leta 2013 pa se je pojavila v televizijskem oglasu za resničnostni šov X Factor. Preživljala se je z delom v barih in pubih. Pri 18 letih je podpisala pogodbo z založbo in takrat, kot pravi sama, se je začelo pravo delo. Velik uspeh je doživela že s skladbami No Lie (pri kateri je združila moči s Seanom Paulom) in Scared To Be Lonely (ki jo je posnela z Martinom Garrixom).

Po seriji uspešnih popskladb je pravi uspeh prišel s himno o ženski prevladi New Rules, v katerem poje o načrtu, sestavljenem iz štirih korakov, kako se izogniti svojemu nekdanjemu fantu.

Svoj prvenec je izdala poleti 2017. Na albumu, ki ga je poimenovala kar Dua Lipa, poje o svojih pogledih na ljubezen, vzponih, spolnosti in samozavedanju.