34-letna Nelly je po svetu postala znana z albumom Whoa, Nelly!, izdanim leta 2000, na katerem sta bili tudi z grammyjem nagrajena, že omenjena pesem I'm like a bird, in Turn off the light. Foto: EPA
34-letna Nelly je po svetu postala znana z albumom Whoa, Nelly!, izdanim leta 2000, na katerem sta bili tudi z grammyjem nagrajena, že omenjena pesem I'm like a bird, in Turn off the light. Foto: EPA
Nelly Furtado
Uspehu prvenca so sledili nastopi po vsem svetu. Foto: EPA
Nelly Furtado
Poznana je po svojem eksperimentiranju z različnimi glasbili, zvoki, žanri, jeziki in pevskimi stili. Na to raznolikost je vplivalo predvsem njeno zanimanje za raznoliko glasbo in najrazličnejše kulture. Foto: EPA
Nelly Furtado
Temnolasa in zelenooka Nelly je že nekaj časa na turneji The Spirit Indestructible, v okviru katere se bo ustavila tudi pri nas. Pred tem bo "krožila" po nemških in avstrijskih mestih. Foto: EPA
Nelly Furtado
Furtadovo so v zadnjem času popolnoma očarali filmi sage Somrak. Zaradi njih je tudi resneje začela premišljevati o filmski karieri - za kamero. Foto: EPA
Nelly Furtado
Pevka je pred približno petimi leti za 45-minutni nastop, ko je v Italiji pela članom družine libijskega predsednika, prejela kar milijon ameriških dolarjev. "Pred štirimi leti sem za nastop, ki je trajal 45 minut, prejela milijon dolarjev. Pela sem Gadafijevim in njihovim gostom v nekem hotelu v Italiji. Odločila sem se, da bom dala denar v dobrodelne namene," je leta 2011 na svojem profilu na Twitterju zapisala kanadska pevka portugalskega rodu. Foto: EPA
Nelly Furtado
Furtadova pa je znana tudi po tem, da je pred leti zavrnila 500.000 ameriških dolarjev za golo poziranje v Playboyu. Takrat se je oglasil njen predstavnik za stike z javnostjo: 'Če bi to storila, bi bila to zelo egoistična poteza. Ni rekla, da se nikoli ne bo slekla. Ponudba je zelo mikavna.' Foto: Reuters

S svojim tretjim studijskim albumom Loose je pevka nizala uspešnico za uspešnico. Le kdo se danes ne spomni Promiscuous, Maneather, Say It Right? Album je prodala v milijonih izvodov po svetu. Za njo so bili nastopi v oddajah, kot je Saturday Night Live in sprehodi po rdečih preprogah številnih podelitev glasbenih nagrad. Šest let pozneje so o tem z njenim zadnjim albumom Spirit Indestructible ostale le še sledi. Spletni protal Vancouver Sun je v začetku leta poročal, kako so se z novo turnejo vrstile odpovedi nastopov v Ottawi, Hamiltonu in Winnipegu. Nastop v Vancouvru pa se je preselil v manjšo dvorano.

"Pogled po prostoru, ki ga zapolnjujejo njeni starajoči se oboževalci in napol prazno plesišče v sredini, sprožajo ugibanja, ali so najboljša leta za Nelly Furtado že za njo," so se spraševali na portalu Vancouver Sun.

A dejstvo je, da Furtadova ni nikoli konsistentno privabljala velike množice. Leta 2001, ko je letela na krilih njene prve mednarodne uspešnice I'm Like a Bird, je v Kanadi nastopala pred razprodanimi dvoranami, ki niso sprejele več kot 1.700 obiskovalcev. Šest let pozneje je nastopala pred 10.400 oboževalci v Montrealu, spet na enem izmed drugih nastopov v sklopu iste turneje pred 4.400 obiskovalci.

Eden izmed razlogov, zakaj v zadnjem obdobju Furtadovi ni uspelo množično polniti dvoran, je po ocenah številnih njena šestletna odsotnost - kolikor je minilo med izdajo njenega zadnjega in predzadnjega albuma za ameriški trg (vmes je izdala zbirko največjih uspešnic in album za latinski trg).

Usodno spogledovanje s hiperprodukcijo?
Pevka je s Spirit Indestructible naredila še večji korak bližje popu, polnemu hiperprodukcije in elektronskih ritmov. S tem pa se je oddaljila od tistega, kar jo je v preteklih letih ločevalo od svojih konkurentk. "Vedno sem poslušala širok spekter glasbe - od britanskih rockovskih bendov do kanadske folkglasbe in brazilske sambe. Vse to me vznemirja," je pred časom izjavila za britanski BBC.

Pevka in avtorica glasbe je znana po svojem naporu, da z vsakim albumom poskuša najti novo bazo oboževalcev. Še najbolje ji je to uspelo z albumom Loose, kjer je združila moči s hip-hop producentom Timberlandom. Album je postal platinast v 32 državah. Njegov naslednik - v španščini zapet Mi Plan - pa so številni označili za "samomorilski poskus". A kljub temu je zanj dobila grammyja in se povzpela na vrhove številnih lestvic z latinsko glasbo.

"Moj cilj je vedno, da posnamem album, kjer skoraj vsaka pesem zveni dobro samo ob spremljavi akustične kitare in vokala," je dejala še pred časom za BBC.

Glasba položena v zibelko
Vsestranska glasbena umetnica si je v letih delovanja pridobila ugled na podlagi njenih eklektičnih "beatov" in impresivnih besedil, ki jih je spisala sama. 2. decembra 1978 se je rodila v izjemno glasbeno družino. Njen oče je bil goreč oboževalec portugalskega glasbenega stila fada, njena mama pa je pela v cerkvenem zboru v Victorii (Britanska Kolumbija). Njen pokojni dedek je slovel po sposobnosti, da je igral na več inštrumentov. Njegov brat pa je bil glavni skladatelj vaškega pihalnega orkestra na Portugalskem. Do svojega 14. leta je Furtadova že pela v angleščini in portugalščini ter igrala na ukulele.

Odhod v Toronto - prva odskočna deska
Prve večje korake v svet glasbe je naredila šele, ko je nadaljevala šolanje v Torontu. Takrat je naletela na člana hip-hop zasedbe Plains of Fascination, Tallisa Newkirka, ki jo je prosil, ali lahko posodi svoj vokal v eni izmed njihovih skladb Waitin' 4 the Streets. Skupaj sta pozneje ustanovila trip-hop duet Nelstar leta 1997, ki pa tudi ni popolnoma zadovoljil njenih "apetitov".

Usoda je imela zanjo druge načrte. Njena najstniška zagnanost jo je nekega večera pripeljala v nočni klub sredi Toronta, v Lee's Place, kjer so iskali nove talente, a večerov so se udeleževali večinoma temnopolti pevci in pevke. Tam je pritegnila pozornost pevca zasedbe Philosopher Kings, Geralda Eatona, ki je takoj pristopil k njej in pozneje z njo posnel demoposnetek, ki ga je soustvaril njegov kolega v skupini Brian West. Na njeno veliko presenečenje je plod njihovega sodelovanja pristal na založbi DreamWorks in znotraj kratkega obdobja je bila pred njo že pogodba za sodelovanje, ki jo je privedla do prvenca Whoa, Nelly.

Leta 2000 je z albumom na glasbeno prizorišče prinesla širok spekter zvokov in uživala v spodbudnih odzivih kritikov in oboževalcev. Album je brez težav pristal na prvem mestu Billboardove lestvice Heatseekers. Z njim pa so prišle tudi svetovne uspešnice I'm Like a Bird, Turn off the Light in Shit on The Radiio (Remember the Days).

In prišle so govorice o biseksualnosti ...
Po uspehu Whoa, Nelly je pevka rodila hčerko Nevis Chetan leta 2003. Z očetom male Nevis se je sestajala do leta 2005, ko sta se razšla. Pozneje pa je razburkala domišljijo številnih, ko je na vprašanje novinarja revije Genre, ali so jo kdaj privlačile ženske, odvrnila: "Seveda. Ženske so lepe in seksi." Nekateri so to njeno izjavo razumeli kot posredno razkritje njene biseksualnosti. Leta 2008 se je poročila s tonskim mojstrom Demaciom Castellonom.

Naslednik Folklore ni dosegel podobne slave. A je bil vmesno obdobje, ko je Furtadova združila moči z imeni, kot so Timberland, Chris Martin in Juanes. Rezultat je bil zbran v njenem tretjem studijskem albumu Loose, ki je doživel številne pohvale.

Nelly - dobrodelnica
Kot gostja se je začela pojavljati ob boku Timberlanda, pozneje - ko je imela v žepu že album Mi Plain in bila soustanoviteljica svoje založbe Nelstar - pa je združila moči z N.E.R.D (Hot N Fun) in se pridružila glasbenikom, zbranim pod imenom Young Artists of Haiti, ki so s prepevanjem Wavin' Flag zbirali denar za žrtve potresa na Haitiju. Furtadova tudi sicer velik delež svojega denarja in energije usmerja k pomoči drugim. Najbolj znani so njeni napori pri zbiranju sredstev za izobraževanje deklic v Afriki. Znotraj svoje turneje - s katero se bo 14. marca ustavila v ljubljanskih Hali Tivoli - zbira s prodajo majic Spirit Indestructible denar za gradnjo srednje šole za dekleta v Keniji.

A njena nedavna dobrodelnost izvira tudi iz malce negativnega udejstvovanja. Leta 2001 je New York Times razkril dokument WikiLeaks, v katerem je bilo zapisano, da je sprejela plačilo v vrednosti milijona ameriških dolarjev leta 2007 za nastop pred družino libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Po izbruhu zgodbe se je pevka odločila, da podari milijon evrov, ki ga je dobila, dobrodelni ustanovi Free the Children.

Z vrnitvijo na odre s Spirit Indestrucitble je sama dejala, da se je vrnila k svojim koreninam, ki jih je postavila z Whoa, Nelly. Album je pritegnil producente, kot so Neptunes, Tiësto, Timbaland, Rick Nowels, Ryan Tedder in Rodney Jerkins, ter jo poslal na novo svetovno turnejo.

I'm like a bird

Turn off the light

Powerless (Say What You Want)

Forca

Maneater

Say It Right

All Good Things (Come To An End)