Quartissimo, ki letos zastopajo Slovenijo na tem razvpitem glasbenem tekmovanju, bodo nastopili v drugem polfinalu kot deseti. Foto: Žiga Culiberg
Quartissimo, ki letos zastopajo Slovenijo na tem razvpitem glasbenem tekmovanju, bodo nastopili v drugem polfinalu kot deseti. Foto: Žiga Culiberg
Dima Bilan
Ruski zvezdnik, ki je bil 1. februarja na obisku v Sloveniji, je izžrebal sedem jokerjev, ki so državam omogočili, da si same izberejo, kdaj bodo nastopile. Foto: MMC RTV SLO
Arena Olimpijski
V areni Olimpijski bodo med 12. in 16. majem odmevale evrovizijske pesmi.

Po poročanju ruskih medijev imajo vstopnice za vse tri večere letošnje Evrovizije, ki bo v moskovski areni Olimpijski, večstopenjsko zaščito - na vstopnici so namreč hologrami in kode z informacijami o času začetka dogodka, vrsti in sedežu v dvorani, ki jih bodo na vhodu v športni kompleks odčitavali s posebnim elektronskim čitalcem.

Za polfinala 12. in 14. maja je treba odšteti od 18 do 440 evrov, za finale 16. maja pa bodo vstopnice nekoliko dražje - cene se gibajo v razponu med 22 in 660 evri. Najcenejše so vstopnice za dnevne in večerne generalke, ki se gibljejo med sedmimi in 40 evri.

Včeraj je v ruski prestolnici potekalo tudi žrebanje vrstnega reda nastopajočih držav. Slovenija bo, kot je bilo znano že prej, nastopila v drugem polfinalu, žreb pa je odločil, da bodo Quartissimo oder zasedli deseti.

Dima Bilan požel bučen aplavz
Največja zvezda ponedeljkovega žrebanja je bil sicer lanski zmagovalec Dima Bilan (med drugim je gostoval tudi na slovenskem izboru za predstavnika na Evroviziji), ki je imel to čast, da je na začetku žreba vrstnega reda v vsakem polfinalu iz bobna potegnil tri t. i. jokerje, s katerim je trem državam omogočil, da si same izberejo, katere po vrsti bodo nastopile. Od držav, uvrščenih neposredno v finale, je to možnost z žrebom dobila Španija.

Sedem držav si je izbralo, kdaj bodo nastopile
V prvem polfinalu so to možnost dobile Bolgarija (ta si je izbrala 11. položaj), Portugalska in Malta, ki bosta nastopili kot 16. oz. 17. V drugem polfinalu so si mesta lahko izbrale Ukrajina, Estonija in Nizozemska, ki so se odločile za zadnje tri nastope (torej 17., 18. in 19.). V prvem polfinalu bo sicer nastopilo 18 držav, v drugem 19., na finalni večer pa bo imelo možnost nastopa 25 tekmovalk, od tega štiri "velike" (Francija, Nemčija, Velika Britanija in Španija - ta si je z jokerjem izbrala položaj številka 25) - in lanska zmagovalka Rusija.

V "našem" večeru tudi (edini) dve slovenski sosedi
Slovenija bo, kot rečeno, nastopila v drugem polfinalu, 14. maja, kot deseta, pred njo pa bodo nastopile Hrvaška, Irska, Latvija, Srbija, Norveška, Ciper, Slovaška in Danska, za njo pa bodo svojo priložnost dobile Madžarska, Azerbajdžan, Grčija, Litva, Moldavija, Albanija, Ukrajina, Estonija in Nizozemska.

V prvem polfinalu je vrstni red nastopov takšen: Črna gora, Češka, Belgija, Belorusija, Švedska, Armenija, Andora, Švica, Turčija, Izrael, Bolgarija, Islandija, Makedonija, Romunija, Finska, Portugalska, Malta, Bosna in Hercegovina.

Slovenija bo glasovala 39.
Letošnja Evrovizija sicer prinaša kar nekaj sprememb, saj organizatorji znova dajejo možnost besede žiriji, poleg tega pa so letos izžrebali tudi vrstni red podajanja glasov posameznih držav v finalnem večeru. Slovenija bo svoje točke tako podelila kot 39. med 42 sodelujočimi državami.

Tanja Kozorog